Un nou instrument de predicție a riscului, dezvoltat de Asociația Americană a Inimii (AHA), estimează riscul de boli cardiovasculare într-un eșantion divers de pacienți mai precis decât modelele actuale, conform unui studiu recent publicat în Nature Medicine.
Instrumentul, denumit Predicting Risk of Cardiovascular Disease EVENTs (PREVENT), dezvoltat în 2023, ar putea ajuta furnizorii de servicii medicale să identifice mai corect pacienții cu risc crescut de boli cardiovasculare și să îmbunătățească eforturile de prevenție, scrie News.ro.
„Evaluarea noilor ecuații PREVENT într-un eșantion divers de pacienți este esențială pentru a oferi medicilor de familie și cardiologilor încrederea că pot utiliza aceste ecuații pentru a prezice cu acuratețe riscul de CVD al pacienților, în special în rândul populațiilor vulnerabile”, a declarat prof. Sadiya Khan, co-autoare principală a studiului, profesor de Epidemiologie Cardiovasculară la Northwestern University din Statele Unite.
Peste 127 de milioane de adulți americani sufereau de boli cardiovasculare între 2017 și 2020, conform unui raport recent al AHA.
Având în vedere povara ridicată a bolii, au fost dezvoltate ecuații de predicție a riscului cardiovascular pentru a optimiza îngrijirea preventivă și a îmbunătăți rezultatele pacienților, inclusiv cele mai recente ecuații PREVENT, dezvoltate sub conducerea prof. Khan.
În acest studiu, cercetătorii au utilizat date din registrul informatic al Administrației Veteranilor (VHA), care acoperă peste 2,5 milioane de veterani americani cu vârste între 30 și 79 de ani, fără istoric de CVD sau insuficiență renală. Pacienții au fost clasificați în funcție de rasă și etnie.
Folosind ecuațiile PREVENT pentru a calcula riscul pe 10 ani de boli cardiovasculare, cercetătorii au constatat că PREVENT a avut performanțe similare între grupurile rasiale și etnice și a estimat riscul de boală mai precis decât Pooled Cohort Equations (PCE), standardul clinic actual pentru predicția riscului de boli cardiovasculare.
Concluziile studiului susțin și ideea că rasa nu este un factor important pentru estimarea precisă a riscului de boli cardiovasculare.
Potrivit autorilor studiului, modelul PREVENT ar putea ajuta medicii de familie și cardiologii să identifice mai bine pacienții cu risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare și să intensifice măsurile de prevenție înainte de apariția simptomelor.
Echipa condusă de prof. Khan continuă să studieze performanța modelului PREVENT în diverse contexte, inclusiv la nivel mondial. De asemenea, cercetătorii analizează în ce măsură modelul poate fi utilizat pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare și explorează diferite intervenții personalizate în funcție de profilul de risc al fiecărei persoane.