16 giganți de pe Wall Street, amendați cu 1,8 miliarde dolari după ce angajații au discutat despre tranzacții pe WhatsApp și Signal

16 giganți de pe Wall Street, amendați cu 1,8 miliarde dolari după ce angajații au discutat despre tranzacții pe WhatsApp și Signal
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 sep 2022

Autoritățile de reglementare americane au amendat 16 instituții financiare, printre care Barclays, Bank of America, Citigroup, Credit Suisse, Goldman Sachs, Morgan Stanley și subsidiara locală a UBS, cu o sumă totală de 1,8 miliarde de dolari, deoarece angajații acestora au discutat despre acorduri și tranzacții pe dispozitivele personale, folosind aplicații de mesagerie ca WhatsApp sau Signal.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ancheta de amploare din sectorul financiar, dezvăluită anul trecut, reprezintă un caz de referință pentru Comisia americană pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) și Comisia pentru Tranzacții cu Contracte Futures pentru Mărfuri (CFTC), marcând una dintre cele mai mari rezoluții colective ale acestora, scrie Reuters.

Potrivit agențiilor, din ianuarie 2018 și până în septembrie 2021, personalul băncilor ar fi comunicat în mod obișnuit despre chestiuni de afaceri, inclusiv despre tranzacțiile cu obligațiuni și acțiuni, cu colegii, clienții și terțe părți, folosind aplicații de pe dispozitivele lor personale, cum ar fi mesajele text și WhatsApp.

Sesiune de revenire la BVB. Indicele BET recuperează peste 1 procent, tras în sus de ricoșeul de 4% pe acțiunile Băncii Transilvania CITEȘTE ȘI Sesiune de revenire la BVB. Indicele BET recuperează peste 1 procent, tras în sus de ricoșeul de 4% pe acțiunile Băncii Transilvania

Instituțiile au șters majoritatea acestor discuții, încălcând normele federale, care impun brokerilor și altor instituții financiare să păstreze comunicările de afaceri. Acest lucru a îngreunat capacitatea agențiilor de a supraveghea piețele financiare, de a asigura respectarea unor norme esențiale și de a aduna probe în alte investigații, au declarat SEC și CFTC.

Neregulile au fost constatate la toate cele 16 instituții și au implicat angajați pe multiple paliere, inclusiv bancheri de investiții și traderi seniori.

"Acțiunile de astăzi - atât în ceea ce privește firmele implicate, cât și mărimea sancțiunilor dispuse - subliniază importanța cerințelor de păstrare a înregistrărilor: acestea sunt sacrosancte. În cazul în care există acuzații de acțiuni greșite sau de comportament necorespunzător, trebuie să putem examina registrele și evidențele contabile ale unei firme", a precizat Gurbir Grewal, director al Diviziei de aplicare a legii a SEC.

Purtătorii de cuvânt ai UBS, Morgan Stanley și Citi au declarat că băncile sunt mulțumite că au soluționat chestiunea, în timp ce Bank of America, Barclays, Goldman Sachs, Nomura și Credit Suisse au refuzat să comenteze.

Cele mai multe dintre instituțiile financiare vizate de anchetă au recunoscut faptele și au admis că au încălcat legile federale, cu excepția Bank of America și Nomura, care "nici nu au recunoscut și nici nu au negat anumite aspecte ale constatărilor investigației CFTC", conform agenției.

Comisarul CFTC, Christy Goldsmith Romero, a declarat că personalul instituțiilor a folosit aplicații personale pentru a se sustrage supravegherii, uneori la indicațiile unor directori executivi de rang înalt, care știau că încalcă politicile băncii, dar doreau să ascundă comunicările privind tranzacțiile.

Într-un exemplu citat de CTFC, personalul Bank of America ar fi folosit WhatsApp în mod obișnuit, un trader scriind într-un mesaje: "Folosim WhatsApp tot timpul, dar ștergem în mod regulat convorbirile". Șeful unui birou de tranzacționare le-ar fi cerut în mod constant traderilor să șteargă mesajele de pe dispozitivele personale și să utilizeze aplicația Signal, inclusiv în timpul anchetei CFTC.

Într-un alt exemplu, un trader de la Nomura ar fi șters mesajele, care includeau declarații incriminatoare despre activități de tranzacționare, deși CFTC a trimis o solicitare pentru păstrarea documentelor.

Instituțiile, care au cooperat cu autoritățile în timpul anchetei, au început să aducă îmbunătățiri politicilor și procedurilor lor de conformitate, au precizat agențiile.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
sec
cftc
banci wall street
amenda
sanctiuni
discutii tranzactii dispozitive personale
convorbiri munca whatsapp