A treia zi de creșteri pe piețele europene. Băncile, din nou în prim-plan

A treia zi de creșteri pe piețele europene. Băncile, din nou în prim-plan
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 7 dec 2016

Acțiunile europene au avansat miercuri pentru a treia zi consecutiv și au închis la cea mai ridicată valoare din ultimele două luni și jumătate, susținute de sectorul bancar și de așteptările investitorilor privind extinderea programului de relaxare cantitativă lansat în urmă cu aproape doi ani de către Banca Centrală Europeană (BCE).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele Stoxx Europe 600 s-a apreciat cu 0,9%, până la 347,70 puncte, prag ce nu a mai fost atins din 22 septembrie. De la începutul săptămânii, indicele pan-european a urcat cu aproape 2,5%, cel mai consistent avans de trei zile de la alegerile prezidențiale din SUA.

La Frankfurt, indicele de referință DAX 30 a crescut cu 2%, referința CAC 40, a bursei de la Paris, cu 1,4%, iar piața londoneză a consemnat un câștig de 1,9%.

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate de acțiunile bancare (+2,5% la nivelul indicelui Europe 600 Banks) și cele ale producătorilor de materiii prime (+3,3%), potrivit MarketWatch. Titlurile Credit Suisse Group s-au apreciat cu 7,4%, cel mai mare câștig zilnic începând cu luna aprilie, după ce șeful băncii elvețiene a anunțat că strategia de restructurare anunțată la finele anului trecut a început să dea roade, deși a fost nevoie de mai multe concedieri de personal decât se anticipa inițial. Acțiunile HSBC au crescut cu 3,9%, iar cele ale Credit Agricole cu 0,9%, în pofida deciziei Comisiei Europene de a amenda cele două bănci cu peste 148 milioane de euro pentru manipularea dobânzii Euribor în urmă cu cinci ani.

Fitch a revizuit perspectiva băncilor italiene de la stabilă la negativă din cauza vulnerabilității sporite la șocuri CITEȘTE ȘI Fitch a revizuit perspectiva băncilor italiene de la stabilă la negativă din cauza vulnerabilității sporite la șocuri

În Italia, titlurile Banca Monte dei Paschi Siena au avansat cu 10,8%, pe fondul informațiilor din presă privind o posibilă implicare a guvernului de la Roma în salvarea băncii. Potrivit unor surse citate de Reuters, statul italian ar putea achiziționa acțiuni în valoare de 2 miliarde de euro la Monte dei Paschi, în condițiile în care perspectivele atragerii de capital de la investitorii privați s-au diminuat în urma rezultatului de la referendumul de duminică.

Separat, cotidianul La Stampa a relatat că Italia analizează contractarea unui împrumut de 15 miliarde de euro de la Mecanismului European de Stabilitate în vederea recapitalizării băncilor Monte dei Paschi, Banca Popolare di Vicenza, Veneto Banca și Banca Carige, informație care a alimentat creșterea prețului acțiunilor și a imprimat o apreciere de 4,5% la nivelul indicelui de sector. Bursa milaneză a încheiat ziua cu o creștere de 2,1%.

În sectorul minier, titlurile Rio Tinto s-au apreciat cu 6,6%, cele ale Glencore cu 3,8%, iar acțiunile BHP Billiton au urcat cu 3,9%, evoluții susținute de comentariile pozitive ale analiștilor Credit Suisse și Deutsche Bank cu privire la perspectivele industriei.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
actiuni
evolutii