Acțiunile Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, ating un nou minim record pe fondul legăturilor cu Danske Bank, aflată într-un scandal legat de spălarea de bani

Acțiunile Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, ating un nou minim record pe fondul legăturilor cu Danske Bank, aflată într-un scandal legat de spălarea de bani
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 20 nov 2018

Acțiunile Deutsche Bank, cel mai mare creditor german, au scăzut marți cu până la 6%, la un nou minim record, pe fondul informațiilor legate de legăturile cu Danske Bank, bancă daneză aflată în centrul unui scandal legat de spălarea de bani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Noile știri se adaugă la problemele deja existente ale băncii, inclusiv rezultatele dezamăgitoare, care au erodat 48% din prețul acțiunilor creditorului german pe parcursul acestui an.  În trimestrul al treilea, banca germană a înregistrat un profit net de 229 milioane euro, în scădere cu 65% față de un rezultat de 649 milioane euro înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Danezul Howard Wilkinson, cel care a făcut dezvăluirile care au provocat scandalul în care este implicată Danske Bank, a declarat luni că circa jumătate din tranzacțiile suspecte de 230 de miliarde de dolari au fost intermediate de un alt creditor important, fără a preciza însă numele acestuia. Ulterior, surse apropiate situației au afirmat că entitatea la care Wilkinson a făcut referire este diviza americană a Deutsche Bank.

O purtătoare de cuvânt a Deutsche Bank a confirmat, pentru Reuters, că banca germană a procesat plăți pentru Danske Bank în Estonia, precizând că relația între ceel două instituții financiare a fost încheiată în 2015, din cauza unor tranzacții suspecte.

Danske Bank  se află în mijlocul unui scandal legat de înlesnirea spălării a peste 200 de miliarde de dolari de către oligarhi ruși. În urma scandalului, directorul general al băncii daneze, Thomas Borgen, și-a prezentat demisia, în aceeași zi în care Danske Bank a anunțat că a analizat tranzacții însumând 200 miliarde de euro desfășurate prin intermediul sucursalei din Estonia, o parte semnificativă dintre acestea fiind suspecte.  

Cel mai mare creditor din Danemarca este anchetat de Autoritatea daneză de Supraveghere în Domeniul Financiar, o investigație fiind demarată și în Marea Britanie. Totodată, Comisia Europeană a cerut Autorității Bancare Europene (EBA) să investigheze ce nu a funcționat în supervizarea subsidiarei estoniene a Danske Bank.

viewscnt
Afla mai multe despre
deutsche bank
danske bank
spalare bani
creditor