Acțiunile europene au stagnat și petrolul a frânat avansul de la deschidere, pe fondul lipsei de detalii privind acordul OPEC

Acțiunile europene au stagnat și petrolul a frânat avansul de la deschidere, pe fondul lipsei de detalii privind acordul OPEC
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 sep 2016

Acțiunile europene au pierdut câștigul din prima parte a zilei, iar cotațiile petrolului și-au încetinit creșterea, în condițiile în care entuziasmul investitorilor cu privire la acordul OPEC pentru reducerea producției s-a temperat, atenția piețelor fiind îndreptată asupra detaliilor sau, mai degrabă, asupra lipsei de detalii a înțelegerii anunțate de petroliști.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Indicele Stoxx Europe 600 a închis în stagnare la 342,72 puncte, după ce anterior a trecut de pragul de 346 puncte, ca urmare a sentimentului pozitiv generat de acordul preliminar dintre membrii OPEC pentru reducerea producției cartelului, primul de acest fel din ultimii opt ani.

Acordul vizează o micșorare a producției colective a cartelului până la un nivel cuprins între 32,5 și 33 de milioane de barili pe zi, de la actualul nivel de 33,2 milioane de barili pe zi înregistrat în luna august.

Lipsa detaliilor cu privire la data intrării în vigoare a acordului, precum și a viitoarelor cote de producție pentru fiecare participant și la modul în care vor fi respectate a temperat însă entuziasmul investitorilor, care așteaptă reuniunea OPEC din noiembrie pentru a afla mai multe amănunte. În același timp, analiștii pun sub semnul întrebării eficacitatea acordului asupra stabilizării prețurilor.

Petrolul s-a apreciat cu peste 5% în urma anunțului semnării primului acord de reducere a producției OPEC din ultimii 8 ani CITEȘTE ȘI Petrolul s-a apreciat cu peste 5% în urma anunțului semnării primului acord de reducere a producției OPEC din ultimii 8 ani

Cotațiile “aurului negru”, care au crescut cu peste 5% imediat după anunțarea acordului, și-au încetinit avansul la circa 2%. În jurul orei 19:30, barilul de Brent era tranzacționat la 49,77 dolari, în urcare cu 2,2% raportat la închiderea de ieri, în timp ce petrolul WTI se aprecia cu 2,5%, la 48,23 dolari/baril.

În pofida reducerii avansului, companiile din sector au marcat câștiguri consistente astăzi. Acțiunile Total s-au apreciat cu 4,1%, cele ale Royal Dutch Shell cu 6,7%, în timp ce Tullow Oil și OMV au închis cu creșteri de 9,8%, respectiv 4,5%.

Revenind pe piețele de acțiuni, bursa de la Londra a crecut cu 1% și ar putea încheia trimestrul cu cea mai amplă apreciere din ultimii peste trei ani, de peste 6,4%, potrivit MarketWatch. La Paris, referința CAC 40 a avansat cu 0,3%, în timp ce bursa de la Frankfurt a consemnat o scădere de 0,3%, trasă în jos de declinul acțiunilor Commerzbank cu 3,2%.

A doua mare bancă germană a confirmat joi că va desființa peste 9.000 de locuri de muncă și va suspenda plata dividendelor, în cadrul unei strategii menite să îmbunătățească profitabilitatea instituției. 

Acțiunile companiei de BPO Capita, cea mai mare companie de externalizare a proceselor de afaceri din Marea Britanie, au scăzut cu 26,7% după ce reprezentanții companiei au avertizat acționarii că profitul din a doua jumătate a anului va fi sub așteptări, pe fondul încetinirii afacerilor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
evolutii
petrol
commerzbank