Acțiunile europene încep săptămâna în scădere. Credit Suisse se prăbușește la un nou minim

Acțiunile europene încep săptămâna în scădere. Credit Suisse se prăbușește la un nou minim

Foto dreamstime.com

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 oct 2022

Acțiunile europene se depreciază în prima parte a tranzacțiilor luni, pe fondul temerilor că politicile agresive ale băncilor centrale cresc riscul de recesiune și erodează câștigurile companiilor. Lira sterlină s-a întărit în raport cu dolarul, după ce guvernul britanic a renunțat la planurile privind reducerea taxelor pentru persoanele cu venituri ridicate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul prânzului, indicele paneuropean Stoxx Europe 600 se deprecia cu 1,61%, cu scăderi pe toate marile burse: -1,16% pentru referința FTSE 100 de la Londra, -1,54% pentru DAX de la Frankfurt și -1,81% pentru CAC 40 de la Paris.

Lira sterlină și acțiunile Credit Suisse au fost în centrul atenției la deschiderea ședinței de tranzacționare, scrie Bloomberg. Moneda britanică s-a apreciat cu 0,56% față de dolarul american, extinzând câștigurile recente, după ce guvernul condus de Liz Truss a revenit asupra planurilor privind eliminarea cotei superioare pentru impozitul pe venit.

Tranzacții de doar 25 milioane lei la BVB. Acțiunile Băncii Transilvania pierd încă 2 procente CITEȘTE ȘI Tranzacții de doar 25 milioane lei la BVB. Acțiunile Băncii Transilvania pierd încă 2 procente

Acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit cu până la 11% în debutul tranzacțiilor, după un weekend cu titluri de presă deloc măgulitoare despre sănătatea băncii, în urma creșterii swap-urilor de credit default (CDS) vineri. Speculațiile cu privire la viitorul băncii și la nevoia acesteia de capital proaspăt au continuat să crească, chiar și după ce directorul general Ulrich Koerner a afirmat că banca are o bază de capital puternică.

Titlurile Credit Suisse consemnau un declin de 9,2% la ora menționată, la 3,61 franci elvețieni, după ce anterior au coborât la un minim record de 3,52 franci.

Principalii indici de la BVB se apreciau cu circa 0,4%, contrar evoluției din regiune: -0,85% pentru indicele BUX de la Budapesta, -1,1% pentru PX de la Praga și -2% pentru referința WIG20 de la Varșovia.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
scaderi burse
credit suisse
lira sterlina