Acțiunile europene încep săptămâna pe roșu

Acțiunile europene încep săptămâna pe roșu
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 29 aug 2016

Acțiunile europene au început săptămâna în declin, influențate de comentariile președintelui Rezervei Federale (Fed) a SUA, Janet Yellen, dar și de cotațiile petrolului, care au consemnat scăderi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a închis în coborâre cu 0,15% după ce a încheiat săptămâna trecută cu un avans de 1,1%.

Dolarul american s-a apreciat luni față de principalele valute, inclusive euro, după ce declarațiile președintelui Fed au crescut șansele unei majorări a dobânzilor în acest an în Statele Unite. 

Președintele Fed a afirmat, vineri, că mediul economic a devenit, în ultimele luni, mai prielnic unei majorări a dobânzii de politică monetară în SUA, în principal datorită evoluției pozitive a pieței muncii, ceea ce sugerează că banca ar putea acționa în acest sens chiar la ședința din septembrie.

Directorul Fiat Chrysler spune că Samsung ar putea deveni partener strategic al producătorului auto CITEȘTE ȘI Directorul Fiat Chrysler spune că Samsung ar putea deveni partener strategic al producătorului auto

Stoxx Europe 600 Oil and Gas, al companiilor din petrol și gaze naturale, a pierdut aproape 0,6%, în condițiile în care prețurile petrolului au scăzut luni, ca urmare a perspectivelor de creștere a producției în statele membre ale Organizației Țărilor Producătoare de Petrol (OPEC) și a aprecierii dolarului. Ministrul irakian al petrolului a declarat sâmbătă că Irakul, care a majorat exporturile prin porturile sale sudice în luna august, va continua să majoeze producția.

În jurul orei 19:00, referința globală Brent era în scădere cu 1,5%, la 49,2 dolari pe baril,  iar West Texas Intermediate, de referință pe piața americană, cu 1,8%, la 46,8 dolari pe baril.

Spre deosebire de acțiunile europene, indicii bursieri americani înregistrează creșteri. S&P 500 era în urcare cu 0,6%, cel mai puternic avans, de 1,2%, fiind în sectorul financiar. Sectorul financiar-bancar beneficiază de pe urma creșterii dobânzilor, astfel că declarațiile lui Yellen reprezintă un motiv de optimism pentru investitori.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
bursa
yellen
petrol
brent
wti