Acțiunile europene încheie săptămâna în creștere cu peste 3%, în pofida Brexit

Acțiunile europene încheie săptămâna în creștere cu peste 3%, în pofida Brexit
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 1 iul 2016
Acțiunile europene au crescut cu 3,2% pe parcursul acestei săptămâni, în pofida votului pro-Brexit de joia trecută, recuperând mai mult de jumătate din declinul provocat de rezultatele referendumului legat de ieșirea Marii Britanii din UE. Vineri, indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 0,72%, al patrulea avans zilnic consecutiv.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
După scăderea de luni, provocată de votul britanicilor în favoarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană la referendumul de joia trecută, indicele a închis pe verde toate ședințele bursiere din această săptămână. Astfel, Stoxx Europe 600 a încheiat săptămâna la nivelul de 332,24 puncte, încă sub valoarea de 346,34 puncte din ziua rererendumului. Indicele a pierdut 37,59 puncte în urma votului pro-Brexit, dar a recuperat circa 60% din declin pe parcursul acestei săptămâni.

Indicele FTSE 100 al bursei londoneze a avansat vineri cu 1,1%, atingând un nou maxim al acestui an. Pe parcursul săptămânii, indicele a câștigat 7,2%, cel mai rapid avans săptămânal din decembrie 2011.

Pe de altă parte, lira sterlină a scăzut vineri în raport cu dolarul pentru a doua ședință consecutiv și a atins un minim intraday de 1,3245 dolari, avansând apoi ușor până la 1,3261 dolari, cu 0,38% sub referința de joi.

Lira sterlină scade după ce guvernatorul Băncii Angliei a indicat noi posibile măsuri de relaxare monetară din cauza Brexit CITEȘTE ȘI Lira sterlină scade după ce guvernatorul Băncii Angliei a indicat noi posibile măsuri de relaxare monetară din cauza Brexit

Lira a revenit pe scădere joi, după două zile de creștere, afectată de comentariile guvernatorului Băncii Angliei Mark Carney, care a indicat că instituția ar putea adopta noi măsuri de relaxare monetară pentru a sprijini economia. Carney a afirmat că dobânda cheie, aflată la minimul istoric de 0,5%, ar putea fi redusă în vară, adăugând că există și posibiliatea adoptării măsuri de relaxare monetară.

Astfel, moneda britanică a coborât joi cu 0,7% în raport cu dolarul, la 1,3331 dolari, atingând un minim intraday de 1,3207 dolari/unitate.

Argintul a înregistrat cel mai mare avans săptămânal din ultimele 15 luni, de circa 5%, atingând maximul ultimilor aproape trei ani, de 19,46 dolari/uncie,în condițiile în care investitorii au continuat goana după active de refugiu, iar dolarul a înregistrat deprecieri.

Metalele au beneficiat de pe urma înrijorărilor din piață legate de decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană. Contractele futures pentru aur au avansat cu 1,5% pe parcursul săptămânii, la 1,338,4 dolari/uncie, cel mai ridicat nivel din martie 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
actiuni
stoxx europe 600
lira
aur
argint