Acțiunile europene și americane urcă la noi maxime record. Rubla scade în contextul noilor sancțiuni impuse de SUA

Acțiunile europene și americane urcă la noi maxime record. Rubla scade în contextul noilor sancțiuni impuse de SUA
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 15 apr 2021

Acțiunile europene și americane au atins noi maxime record joi, susținute de rezultate financiare robuste raportate de companii și date economice peste așteptări.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Temerile privind încetinirea ritmului vaccinărilor anti-Covid au trecut în plan secundar astăzi, eclipsate de așteptările investitorilor privind redresarea economiilor din criza provocată de pandemie, scrie Reuters.

Indicele bursier paneuropean Stoxx Europe 600 a urcat până la 438,96 de puncte în a doua jumătate a zilei, un nou maxim istoric, sprijinit de acțiunile companiilor din minerit, care au avansat pe fondul creșterii prețurilor materiilor prime, Rezultatele financiare puternice din primul trimestru raportate de companii precum ABB (+3,5%) și Publicis (+3,7%) contribuie la optimismul investitorilor.

Dolarul a coborât la minimul ultimelor 4 săptămâni CITEȘTE ȘI Dolarul a coborât la minimul ultimelor 4 săptămâni

În SUA, referința S&P 500 și indicele Dow Jones au urcat, de asemenea, la maxime istorice în deschiderea tranzacțiilor, pe fondul datelor potrivit cărora cea mai mare economie a lumii își revine rapid din pandemie. Vânzările cu amănuntul din SUA au crescut cu aproape 10% în martie, peste avansul de 6% estimat de economiști, în timp ce numărul cererilor noi de șomaj a scăzut la un nou minim de la declanșarea pandemiei. 

S&P 500 se aprecia cu 1% în jurul orei 18:00 (ora României), Dow Jones era în urcare cu 0,82%, iar Nasdaq Composite cu 1,26%. Indicele Dow Jones a depășit, pentru scurt timp, pragul de 34.000 de puncte pentru prima dată de la lansarea sa.

Pe alte piețe, rubla s-a depreciat față de dolar, iar randamentul obligațiunilor rusești a scăzut, după ce SUA au impus o serie de noi sancțiuni financiare și au anunțat expulzarea a 10 diplomați ruși, din cauza unor atacuri cibernetice și amestecuri în alegerile prezidențiale din 2020, atribuite Moscovei.

Trezoreria americană a interzis instituțiilor financiare americane să cumpere în mod direct datorii emise de către Rusia începând de la 14 iunie, potrivit News.ro.

Rubla s-a depreciat cu până la 2% în fața dolarului în prima jumătate a zilei, cel mai mult din luna decembrie, înainte să recupereze mare parte din pierderi.

La ora menționată, moneda rusă se deprecia cu 0,5% în raport cu dolarul.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse
actiuni europene
maxime record
sua
sanctiuni rusia
rubla