ANALIZĂ Perspectivele pieței valutare în 2017: deprecierea lirei sterline și paritatea euro/dolar

ANALIZĂ Perspectivele pieței valutare în 2017: deprecierea lirei sterline și paritatea euro/dolar
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 dec 2016

Piața valutară internațională va fi marcată în 2017 de negocierile pentru Brexit, de incertitudinile economice și politice din zona euro și divergența politicilor monetare din SUA și Europa, care sugerează continuarea declinului lirei sterline și deprecierea euro la paritate cu dolarul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lira sterlină s-a prăbușit, euro a avut probleme, iar dolarul s-a apreciat în 2016, un an plin de evenimente, iar pe măsură ce 2017 se apropie întrebările continuă să fie mai numeroase decât răspunsurile, comentează International Business Times.

Moneda britanică a avut o evoluție bună în primul semestru, iar înainte de referendumul pentru Brexit din 23 iunie a atins maximul anului, avansând cu 0,9% față de dolar, la 1,4877 dolari pe unitate, scrie News.ro.

A doua zi după referendumul la care britanicii au susținut cu 52% la 48% ieșirea din Uniunea Europeană, lira a consemnat al treilea cel mai grav declin zilnic al unei monede din ultimii 40 de ani, coborând la 1,3228 dolari pe unitate.

Scăderi mai ample au fost înregistrate de francul elvețian în ianuarie 2015, după ce Banca Elveției a eliminat plafonul care împiedica apreciere monedei, și de yenul japonez în timpul crizei petrolului din 1973.

Rezultatul referendumului a provocat deporecierea lirei cu 19% în decurs de trei luni după referendum, moneda britanică atingând pe 11 octombrie cel mai redus nivel al ultimilor 31 de ani, de 1,2123 dolari pe unitate.

Ulterior, lira a mai recuperat din pierderi și pare să încheie anul la 1,24-1,25 dolari pe unitate, după ce pe 6 decembrie a urcat la 1,2775 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel de după 4 octombrie. Totuși, moneda britanică este cu 12%, respectiv cu 15% sub nivelul de la începutul anului, în raport cu euro și dolarul.

Lira sterlină a consemnat în acest an a doua cea mai slabă evoluție între monedele importante la nivel global, după peso-ul mexican.

Deutsche Bank și Credit Suisse au fost amendate cu 12 miliarde dolari în SUA pentru că au vândut credite toxice CITEȘTE ȘI Deutsche Bank și Credit Suisse au fost amendate cu 12 miliarde dolari în SUA pentru că au vândut credite toxice

Incertitudinile legate de Brexit au marcat traiectoria lirei în acest an, iar evoluția negativă a monedei britanice ar putea continua în 2017.

”Divergențele dintre liderii de opinie ai industriei financiare pe tema Brexit au amplificat îngrijorările, în timp ce temerile legate de posibilitatea unui Brexit dur continuă să încurajeze investitorii să renunțe la liră”, a spus Lukman Otunuga, analist la FXTM.

Prăbușirea lirei a distras atenția de la alte monede, cum este euro, care, deși nu a avut problemele monedei britanice, nu a traversat un an memorabil.

Marcată de incertitudinile politice și problemele economice din zona euro, moneda unică pare să se îndrepte spre paritatea cu dolarul în 2017, după ce pe 20 decembrie a atins 1,0353 dolari pe unitate, cel mai redus nivel după începutul anului 2003.

Declinul euro este cu atât mai vizibil cu cât pe 2 mai a atins cel mai ridicat nivel din acest an, de 1,1534 dolari pe unitate, iar pe 4 noiembrie era tranzacționat la 1,1141 dolari pe unitate.

Slăbiciunea euro a fost accentuată de aprecierea dolarului, care în ultimele două luni a lăsat în urmă evoluția mediocră din primul semestru, fiind pe cale să încheie anul în creștere după ce Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a majorat dobânzile pentru prima oară în ultimul an.

Banca centrală americană, care în decembrie 2015 a mărit dobânzile pentru prima oară în ultimii nouă ani, a indicat că în 2017 ar urma alte trei măsuri similare.

Informația, cuplată cu promisiunile președintelui american ales Donald Trump pentru investiții masive în 2017, a readus interesul pentru plasamentele în dolari, analiștii anticipând că acesta va ajunge la paritate cu euro.

”Se pare că euro ar urma să treacă de plafonul ultimilor doi ani și să coboare aproape de paritatea cu dolarul atinsă ultima oară la sfârșitul lui 2002, pe măsură ce politicile BCE și ale Fed continuă să se îndepărteze”, a apreciat Michael Hewson, analist șef la CMC Markets.

Jordan Hiscott, trader șef la Ayondo Markets, a arătat că ultima oară când cursul euro/dolar a atins actualul nivel a fost în 2003.

După mai mult de 13 ani, euro se confruntă cu o furtună perfectă, iar următorul nivel evident este paritatea cu dolarul, destul de posibil în trimestrul al doilea al anului viitor, a spus Hiscott.

viewscnt
Afla mai multe despre
piata valutara
lira
euro
dolar