ANALIZĂ PROFIT TV Creșteri pe bursele globale de acțiuni, evoluție mixtă pentru dolar și corecții ale cotațiilor petrolului

ANALIZĂ PROFIT TV Creșteri pe bursele globale de acțiuni, evoluție mixtă pentru dolar și corecții ale cotațiilor petrolului
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 16 iul 2019

Piețele de capital asiatice au început săptămâna cu creșteri, după ce datele din China arată că economia se stabilizează pe fondul stimulentelor guvernamentale, în ciuda încetinirii ritmului de creștere al Produsului Intern Brut (PIB) în al doilea trimestru. De amintit și că bursa din Japonia a rămas închisă cu ocazia Zilei Marinei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În acest context favorabil activelor de risc pe piețele internaționale, și bursele europene au închis ieri pe verde, după o săptămână de scăderi aproape zilnice pentru indicii majori. Iar dintre aceștia, pierzătorul din ultimele zile a fost câștigătorul de ieri, indicele DAX de la Frankfurt înregistrând la finalul sesiunii de tranzacționare un plus de +0,52%.

Matematicianul Alan Turing va figura pe bancnota de 50 de lire sterline CITEȘTE ȘI Matematicianul Alan Turing va figura pe bancnota de 50 de lire sterline

Citigroup a deschis pe Wall Street sezonul raportărilor, rezultatele financiare pe trimestrul doi depășind așteptările analiștilor, oferind astfel un început bun pentru bănci și instituții financiare și investitorilor ceva de care să se bucure la începutul săptămânii. Principalii indici bursieri au început noua săptămână cu creșteri, e adevărat modeste, ceea ce se traduce în noi maxime istorice. Printre cele mai mari câștiguri le-au înregistrat Tesla (+3,44%), Alibaba (+2,62%) și Alcoa (+2,52%), în timp ce la polul opus s-au aflat DuPont (-2,09%), ConocoPhilips (-1,80%) și Netflix (-1,78%).

Creșteri pe linie și pentru indicii de la Bursa de Valori București (BVB), într-o zi în care și volumele de tranzacționare, de 10,80 milioane euro, au fost superioare mediei zilnice de săptămâna trecută. Ca de obicei, în topul lichidității s-au regăsit titlurile Banca Transilvania (TLV +1,40%), Fondul Proprietatea (FP -0,46%), BRD Groupe Societe Generale (BRD +0,89%), SIF Transilvania (SIF3 +1,40%) și SIF Oltenia (SIF5 +1,41%). De remarcat interesul pentru acțiunile Societăților de Investiții Financiare (SIF), în contextul în care piața așteaptă modificări de legislație care să ridice pragurile de deținere. Dealtfel indicele financiar BET-FI a câștigat cel mai mult ieri (+0,83%), cel mai mare plus avându-l SIF Muntenia (+2,52%). Celălalt indice sectorial, cel energetic BET-NG, a crescut cu +0,58%, tras în sus de câștigul de +2,70% al titlurilor OMV Petrom (SNP), acțiune care a influențat până la urmă și indicele general BET (+0,59%), cu atât mai mult cu cât 9 dintre cele 16 componente ale sale au închis ieri pe roșu.

Pe piața valutară am asistat la o evoluție mixtă pentru dolarul american (USD), care s-a apreciat în raport cu moneda unică europeană (EUR), lira sterlină (GBP) și dolarul canadian (CAD), însă a pierdut teren față de dolarul australian (AUD) și cel neozeelandez (NZD). Cotația EUR/RON a variat extrem de puțin ieri, între 4,7340 și 4,7310, cursul stabilit de Banca Națională a României (BNR) fiind 4,7320.

A fost o zi de corecție pentru cotațiile petrolului, în tim p ce prețul aurului continuă să se mențină la nivelul de la finalul săptămânii precedente, respectiv 1415$/uncie.

După o scădere de trei zile, în care prețul Bitcoin a scăzut de la 13,000 la 10,000 dolari (USD), mișcare pusă de analiști pe seama comentariilor președintelui american Donald Trump la adresa criptomonedelor, cotația și-a revenit un pic aseară. Președintele american a criticat zilele trecute Bitcoin și celelalte criptomonede, inclusiv proiectul Libra pregătit de Facebook, avertizând că, în lipsa unui cadru adecvat de reglementare, monedele virtuale pot fi folosite pentru finanțarea activităților ilegale, precum traficul de droguri. Rămâne de urmărit dacă suportul din zona de la 9,500 – 9,900 $ va rezista și prețul va urma o creștere/consolidare sau, dimpotrivă, acesta va ceda deschizând calea pentru posibile viitoare scăderi.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
analiza