ANALIZĂ PROFIT TV Despre Tesla, Boeing, DAX, Fondul Proprietatea, lira sterlină și dolarul canadian

ANALIZĂ PROFIT TV Despre Tesla, Boeing, DAX, Fondul Proprietatea, lira sterlină și dolarul canadian
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 23 ian 2020

După o evoluție cu suișuri și coborâșuri, principalii indici bursieri americani au încheiat mixt și totodată indecis sesiunea de ieri (DJIA -0,03%, S&P500 +0,03%, NASDAQ +0,14%). Printre cele mai mari câștiguri le-au înregistrat acțiunile Intel (+3,60%), IBM (+3,39%) și Tesla (+4,09%), care la cotația de închidere (569,56 dolari) a atins o capitalizare de 102,66 miliarde de dolari, depășind în premieră grupul german Volkswagen, cel mai mare producător auto mondial.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Acțiunile s-au apreciat rapid în ultima perioadă, susținute de rezultatele financiare peste așteptări din trimestrul al treilea, de începerea producției la gigafabrica din Shanghai înainte de termenul estimat inițial, dar și de un fenomen de short sqeeze, cunoscut în rândul traderilor și apărut la depășirea unui nivel important de rezistență. Au continuat să scadă și acțiunile Boeing (-1,39%), compania fiind afectată în continuare de oprirea la sol a modelului 737MAX, care nu va fi autorizat să zboare din nou mai devreme de jumătatea anului în curs, ceea ce va crește și mai mult pierderile generate de oprirea acestui aparat de la zbor în primăvara anului trecut, în urma a două catastrofe aeriene soldate cu sute de morți. Chiar președintele Donald Trump, într-un interviu acordat postului CNBC, s-a declarat îngrijorat de efectele negative ale crizei prin care trece această companie asupra economiei americane, afirmând că ''Boeing este pentru mine o mare, mare decepție. Acum un an era unul dintre cele mai mari grupuri din lume și, deodată, s-au întâmplat atâtea lucruri. Sunt atât de dezamăgit de Boeing, toate acestea au un impact enorm''.

Cea mai bogată familie din Italia va încasa dividende în valoare de 642 milioane de euro de la Nutella CITEȘTE ȘI Cea mai bogată familie din Italia va încasa dividende în valoare de 642 milioane de euro de la Nutella

În contextul în care îngrijorarea pentru o pandemie globală s-a mai diminuat după ce Beijingul a anunțat măsuri pentru a combate răspândirea coronavirusului, iar sentimentul economic germen ZEW (25,6) a crescut la cel mai înalt nivel din 2015, indicele DAX a stabilit, după fix doi ani de zile, un maxim istoric intraday. Însă sesiunea s-a încheiat cu pierderi (-0,30%), căci președintele Trump și-a reînnoit amenințarea de a impune tarife pentru automobilele din Uniunea Europeană (UE), dacă blocul comunitar nu va agrea un acord comercial. O scădere chiar mai mare a înregistrat indicele londonez FTSE100 (-0,51%), tras în jos de pierderile Burberry (-5,00%, casa de modă de lux cu mare expunere în China, care a scăzut și după ce compania și-a upgradat prognoza de vânzări pe tot anul) și Antofagasta (-4,53%, care a anunțat o scădere a producției de aur și o cantitate record a producției de cupru). Acțiunile lanțului de supermarketuri Sainsbury (-2,07%) au fost, de asemenea, sub presiune în urma știrilor că șeful executiv Mike Coupe va renunța, în timp ce lanțul de modă Ted Baker (-6,65%) a anunțat că a supraestimat valoarea inventarului.

O nouă zi verde la București, excepția fiind și de data aceasta indicele sectorial energetic BET-NG (-0,23%), tras în jos de minusurile înregistrate de șase dintre cele zece componente ale sale. Volumele s-au menținut ridicate,11,54 milioane euro, însă aproape 60% din rulaje s-au efectuat doar cu titlurile Banca Transilvania (TLV -0,76%), urmate în topul lichidității de acțiunile Fondul Proprietatea (FP +1,99%), ajunse la un maxim istoric de 1,2800 lei și a căror creștere puternică a determinat totuși o închidere pozitivă pentru indicele financiar BET-FI (+0,24%), în ciuda faptului că niciunul dintre cele cinci Societăți de Investiții Financiare (SIF) nu a crescut ieri. Emitentul a anunțat că a primit avizul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru derularea unei oferte de răscumpărare care vizează achiziția unui număr de 200 milioane de acțiuni proprii la prețul de 1,3900 lei/acțiune, cu aproape 10% peste prețul din piață. Alte acțiuni lichide de ieri au fost Romgaz (SNG +0,13%), BRD Groupe Societe Generale (BRD +1,01%) și Transgaz (TGN -1,64%).

Pe piața valutară performera a fost lira sterlină (GBP), care își continuă evoluția în urma datelor bune dinspre piața muncii, într-o zi în care Parlamentul britanic a adoptat definitiv acordul privind Brexit-ul, deschizând astfel calea pentru ieșirea istorică a Regatului Unit (UK) din UE la sfârșitul lunii ianuarie. Cea mai slabă monedă a fost dolarul canadian (CAD), după mesajul mai dovish decât așteptările al Bank Of Canada (BOC), care a menținut la ședința de ieri ratele de dobândă la 1,75%.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa