ANALIZĂ PROFIT TV După mesajul FED acțiunile au crescut, dolarul s-a vândut iar aurul s-a scumpit

ANALIZĂ PROFIT TV După mesajul FED acțiunile au crescut, dolarul s-a vândut iar aurul s-a scumpit
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 12 dec 2019

Închidere pe verde aseară, aproape de maximele zilei, pentru principalii indici bursieri americani, în contextul în care Federal Reserve (FED) a menținut, conform așteptărilor, ratele de dobândă neschimbate la 1,50% -1,75% și a semnalat o stabilitate a politicii monetare pentru ceva timp.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Banca centrală a declarat că așteaptă o creștere economică moderată și șomaj redus pentru 2020 și că va continua monitorizarea ”evoluțiilor globale”. Totodată șeful FED Jerome Powell a reiterat faptul că va avea nevoie de o inflație semnificativă și persistentă pentru o majorare a ratei, ceea ce, într-o economie cu șomajul scăzut și o creștere constantă a locurilor de muncă, a fost o veste bună pentru acțiuni, a determinat deprecierea dolarului (USD), randamente mai scăzute ale bondurilor și prețuri mai mari pentru aur (1480 dolari pe uncie, +0,80%). Cu toate acestea, investitorii trebuie să fie în continuare cu ochii și pe noile tarife pentru importurile din China, programate începând cu 15 decembrie, eveniment cheie nu numai pentru piața americană, dar și pentru cele globale. În această privință, conform unei știri Reuters, se pare că președintele Donald Trump va avea astăzi o discuție cu cei mai importanți consilierii comerciali. Printre performerele de ieri s-au aflat acțiunile Lyft (+4,64%), Barrick Gold (+2,80%) și Twitter (+2,38%), în timp ce la polul opus s-au aflat Home Depot (-1,81%) și Lloyds (-1,57%).

ULTIMA ORĂ Bugetul pe 2020, construit pe o țintă de deficit bugetar ESA estimat la 3,58% din PIB. Crește acciza la țigarete, se interzice cumulul pensie-salariu la stat, 2% pentru apărare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Bugetul pe 2020, construit pe o țintă de deficit bugetar ESA estimat la 3,58% din PIB. Crește acciza la țigarete, se interzice cumulul pensie-salariu la stat, 2% pentru apărare

Închidere mixtă pentru bursele europene înaintea deciziei de politică monetară a FED de aseară și a reuniunii Băncii Centrale Europene (BCE) de astăzi, când Christine Lagarde va susține prima conferință de presă în calitate de președinte. Totuși majoritatea indicilor importanți au închis sesiunea pe verde, cu un plus pentru IBEX 35 (+0,77%) de la Madrid. Indicele FTSE100 (+0,03%) de la Londra a încheiat indecis, în condițiile în care investitorii așteaptă rezultatul alegerilor generale de astăzi. Ultimele sondaje de opinie confirmă micșorarea diferenței dintre Partidul Conservator și cel Laburist, mărind astfel temerile unui parlament divizat, în timp ce media sondajelor indică un scor de 42,8%-33,1% pentru partidul de guvernământ al premierului Boris Johnson.

La Bursa de Valori București (BVB) consemnăm, cel puțin până acum, o săptămână negativă, cu trei ședințe consecutive de scădere. De observat creșterea volumelor, 13,20 milioane euro ieri, care survine pe fondul ordinele de vânzare, vizibile pe acțiunile bancare și cele mai lichide titluri ale sectorului energetic, fapt ce ar putea susține această tendință bearish. Cea mai lichidă acțiune a fost, ca de obicei, Banca Transilvania (TLV -0,98%), pe care s-au efectuat o treime din rulajele de ieri. Au urmat, în topul lichidității, titlurile Romgaz (SNG -1,44%), BRD Groupe Societe Generale (BRD -1,42%), OMV Petrom (SNP -0,11%) și Fondul Proprietatea (FP +0,42%). Cel mai mult a pierdut indicele energetic BET-NG (-1,00%), dintre cele zece componente ale sale doar Rompetrol Well Services (PTR +1,14%) înregistrând un plus la finalul zilei, la fel ca și Fondul Proprietatea unica din componența indicelui general BET (-0,69%), respectiv a celui financiar BET-FI (-0,42%).

Pe piața valutară, cea mai slabă evoluție a avut-o moneda americană (USD, -3,20% fașă de coșul valutelor majore), care a fost vândută mai ales după comentariile lui Jerome Powell referitoare la inflație și creșterea ratei. De partea cealaltă cel mai mult s-a apreciat dolarul australian (AUD, +5,10%), în revenire după cîteva zile negative. Leul a avut o zi de ușoară depreciere, Banca Națională a României (BNR) stabilind pentru EUR/RON un curs de 4,7794.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa