ANALIZĂ PROFIT TV Maxime istorice pe Wall Street și volume în creștere la București

ANALIZĂ PROFIT TV Maxime istorice pe Wall Street și volume în creștere la București
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 17 ian 2020

După o închidere aproape de maximele sesiunii, principalii indici bursieri americani au stabilit aseară noi maxime istorice (DJIA 29,297.64 puncte +0.92%, S&P500 3,316.81 puncte +0.84%, NASDAQ 9,357.13 puncte +1.06%%).

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Pe partea macro, vânzările cu amănuntul pentru luna decembrie (0,3%) au venit conform cu așteptările, dar dacă excludem automobilele, cifra (0,7%) este superioară prognozelor (0,5%), în timp ce indicele de perspectivă a afacerilor Fed Philadelphia, care a ajuns la 17,0 (față de 3,8 estimare și 2,4 luna trecută), a ridicat starea de spirit a investitorilor. Date bune au venit și în ceea ce privește cererile de șomaj (204.000), mai mici față de estimările de 218.000 și sub cifra de săptămâna trecută (214.000). Desigur, sezonierele pot avea un impact pozitiv sau negativ asupra datelor din noul an, dar în ansamblu a fost un număr solid. Raportările financiare la trimestrul patru au continuat cu Morgan Stanley (+6,61%), acțiunile crescând puternic după ce compania a raportat câștiguri și venituri mai puternice decât cele preconizate, confirmând astfel tendința sectorului. Au câștigat procente bune și titlurile Fox (+4,35%), Nokia (+3,45%) și Levi Strauss (+3,25%), în timp ce acțiunile producătorului de aluminiu Alcoa (-11,69%) s-au prăbușit după ce compania a raportat pierderi abrupte.

În ceafa lui Isărescu, la longevitate. Mihai Fercală, cel care deține de peste un sfert de veac șefia SIF Transilvania, a obținut un nou mandat de director pe 4 ani CITEȘTE ȘI În ceafa lui Isărescu, la longevitate. Mihai Fercală, cel care deține de peste un sfert de veac șefia SIF Transilvania, a obținut un nou mandat de director pe 4 ani

La Bursa de Valori București (BVB) ședința de tranzacționare s-a încheiat până la urmă cu indecizie la nivelul indicilor, excepție făcând indicele sectorial financiar BET-FI (+0,80%), dar și cel care reprezintă cele mai lichide 25 titluri, respectiv BET-BK (+0,36%). Ce este de semnalat și totodată îmbucurător este faptul volumele au depășit pragul de 10 milioane euro (mai exact 10,51 milioane), deși aproape jumătate din aceste rulaje s-au efectuat cu titlurile celor două bănci lichide, mă refer desigur la Banca Transilvania (TLV -0,19%) și BRD Groupe Societe Generale (BRD +0,13%). Au urmat în topul lichidității titlurile Fondul Proprietatea (FP 0,00%), Nuclearelectrica (SNN +1,35%) și MedLife (M +1,93%). Au fost și tranzacții deal ieri, cu acțiunile BRD (4,25 milioane lei) și Digi Communications (DIGI, 2,76 milioane lei). OMV Petrom (SNP -0,78%) și TLV au fost singurele acțiuni din cele 16 ce compun indicele general BET (-0,08%) care au închis pe roșu, însă, având în vedere că au cea mai mare pondere, a fost suficient ca indicele să sufere o corecție, e adevărat mai mult simbolică. În schimb, ca mai mereu în ultimul timp, toate cele cinci Societăți de Investiții Financiare (SIF) au înregistrat câștiguri, care au tras în sus indicele BET-FI (+0,80%).

Pe piața valutară câștigătoarele zilei au fost dolarul neozeelandez (NZD +2,50% față de coșul monedelor importante) și lira sterlină (GBP +2,00%), în timp ce la polul opus s-au aflat moneda unică europeană (EUR -1,00%) și yenul japonez (JPY -1,90%). Despre EUR/RON de amintit doar că de opt zile consecutiv stă practic pe loc în jurul cotației de 4,7800, ieri Banca Națională a României (BNR) stabilind un curs de 4,7795.

După o consolidare de 2-3 zile la nivelurile minime de anul acesta, cotațiile petrolului au avut o zi pozitivă, dătătoare de speranță pentru reluarea unui impuls crescător, în timp ce prețul unciei de aur se menține în jurul cifrei de 1550 dolari. Am remarcat pe piața mărfurilor și scăderea de circa trei procente a cotației futures pentru porumb.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa