ANALIZĂ PROFIT TV Scăderi la BVB, evoluții mixte pe bursele globale și aurul mai scump

ANALIZĂ PROFIT TV Scăderi la BVB, evoluții mixte pe bursele globale și aurul mai scump
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 25 iun 2019

Ultima săptămână din prima jumătate a anului a început cu evoluții mixte pe bursele globale de acțiuni, cu scăderi la BVB dar și cu o nouă creștere a prețului aurului, în timp ce dolarul continuă să se deprecieze.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

A fost volatilitate redusă pe bursele asiatice, unde toți indicii importanți au încheiat pe verde, însă creșterile au fost minore, atât în China (CSI300 +0,19%, SSEC +0,21%), cât și în Hong Kong (HangSeng +0,14%) sau la Tokyo (Nikkei225 +0,13%).

Evoluție mai degrabă neconcludentă pe piețele europene ieri, cu închideri mixte dar în majoritate pe roșu. Indicele german DAX pierdut -0,53%, tras în jos de acțiunile din sectorul auto, care au avut printre cele mai slabe performanțe, după ce producătorul german Daimler (-3,8%) și-a redus perspectivele de câștig pe anul acesta din cauza "diferitelor proceduri guvernamentale în curs și măsurilor privind autovehiculele diesel". În schimb am consemnat creșteri pe piețele regionale, la Varșovia (WIG20 +0,99%), Praga (PX +0,26%) și Budapesta (BUX +0,22%).

Google lansează mai multe programe de educare prin care copiii învață să depisteze informațiile false de pe internet CITEȘTE ȘI Google lansează mai multe programe de educare prin care copiii învață să depisteze informațiile false de pe internet

În contextul tensiunilor geopolitice dintre SUA și Iran, pe măsură ce Washingtonul a încercat să impună noi sancțiuni asupra Teheranului, principalii indici bursieri de pe Wall Street au afișat la finalul sesiunii de tranzacționare de aseară cotații în ușoară scădere, cu excepția DJIA (+0,03%, un plus simbolic). Dintre companiile cunoscute cel mai mult au scăzut LeviStrauss (-3,22%), KraftHeinz (-3,05%) și FedEx (-2,69%), în timp ce la polul opus s-au aflat BarrickGold (+4,10%), Twitter (+1,60%) și ColgatePalmolive (+1,40%).

După atâtea zile pozitive a venit și rândul scăderilor pe bursa locală. Volumele de ieri, de 10,20 milioane euro, ușor sub media din ultimele săptămâni, s-au datorat și unui schimb pe piața deal, unde au fost transferate aproape două procente din acțiunile furnizorului de servicii medicale MedLife (M), pentru care s-au plătit aproape 3 milioane euro. Astfel, în topul lichididății, M(-4,41%) a fost urmată de “suspecții de serviciu”, și mă refer aici la SNG (-0,78%), TLV (+0,63%), FP (-3,32%) și BRD (+0,32%). Practic scăderile FP (după ce societatea a anunțat că a depus spre avizare prospectul unei oferte de răscumpărare pentru 150M din acțiunile proprii, un volum cu mult mai mic comparativ cu pachetele aprobate de peste 600M de acțiuni) și SNP (-2,90%), plus corecția ex-divident a TGN (-5,01%), au determinat în mare măsură minusurile de azi ale principalilor indici. Printre alte titluri aflate la maximele anului se găsește și WINE (+0,84%), care a atins prețul de 24,00 lei/acțiune, valoarea cea mai mare de la listare. Compania a notificat piața că săptămâna trecută a achiziționat, în cadrul programului de buy-back aprobat de acționari, acțiuni proprii în valoare de aproape 220K lei.

Pe piața valutară USD a continuat să piardă teren în raport cu principalele valute (-1,86%), de data aceasta cot la cot cu JPY (-2%). Deși a mai dat din câștig spre finalul zilei, AUD a rămas ieri cea mai puternică monedă (+2%). A fost o evoluție în staționare pentru EUR/RON, care a oscilat între 4,7290 și 4,7170, cursul stabilit de către BNR fiind 4.7223.

Evoluție în consolidare pentru cotațiile țițeiului, care se mențin deocamdată în jurul cotațiilor actuale, respectiv 58$/baril pentru Crude/WTI și 64$/baril pentru Brent, în timp ce prețul aurului a continuat să crească în ultimele 24 ore, ajungând acum la 1420$/uncie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa