ANALIZĂ PROFIT TV Speranțe de promovare pentru Bursa de la București în ciuda volumelor infime din ultimele săptămâni

ANALIZĂ PROFIT TV Speranțe de promovare pentru Bursa de la București în ciuda volumelor infime din ultimele săptămâni
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 16 sep 2019

Piețele bursiere europene au închis pe verde ultima zi a săptămânii, susținute de speranța că Statele Unite ale Americii (SUA) și China vor ajunge la un acord comercial, iar Marea Britanie va evita un Brexit fără acord. Acțiunile băncilor s-au numărat printre cele mai performante, pe fondul ultimelor măsuri de stimulare dezvăluite joi de Banca Centrală Europeană (BCE) și președintele Mario Draghi, care se angajează pentru stimularea nedeterminată a economiei din Zona Euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În altă ordine de idei London Stock Exchange Group a respins oferta de preluare neașteptată din partea bursei din Hong Kong, optând pentru a respecta achiziția planificată a grupului de analiză a datelor Refinitiv. Reprezentanții operatorului Bursei de la Londra au precizat că au temeri fundamentale privind problemele cheie ale ofertei, iar relația bursei asiatice cu Guvernul din Hong Kong "ar complica problemele". Tot vineri Institutul de cercetare economică IFO din Munchen a anunțat că Germania va înregistra în 2019, pentru al patrulea an consecutiv, cel mai ridicat excedent de cont curent la nivel global (estimat la 276 miliarde dolari), informație care va spori probabil presiunile asupra Berlinului de a ajuta la reducerea dezechilibrelor și de a stimula cererea internă.

VIDEO Localități de pe insula grecească Zakynthos au fost evacuate din cauza incendiilor CITEȘTE ȘI VIDEO Localități de pe insula grecească Zakynthos au fost evacuate din cauza incendiilor

După o săptămână în care s-au întors în zona maximelor istorice, indicii majori americani au încheiat mixt o zi cu vești bune. Asta pentru că tensiunile comerciale s-au mai redus după ce China a spus că va exclude de la tarife suplimentare anumite mărfuri din Statele Unite, precum carnea de porc și soia, iar vânzările cu amănuntul din SUA (+0,4%) au depășit așteptările (+0,2%) în luna august, deoarece vânzările auto și cumpărăturile online și-au menținut ritmul. Per total consumul american rămâne foarte puternic și asta poate da Federal Reserve (FED) un răgaz. O reducere săptămâna viitoare pare un ”done deal”, dar Jerome Powell poate avea acum un pretext pentru a da înapoi în privința unei reduceri la ședința din octombrie.

Bursa locală se menține în continuare în tiparul din ultimul timp. Adică volume de tranzacționare mici și oscilații extrem de reduse ale cotațiilor. Lichiditatea de 5,80 milioane euro de vineri consființește o medie zilnică săptămânală de doar 6,30 milioane euro, și asta pentru că, absolut identic cu săptămâna trecută, în ziua de miercuri s-au înregistrat rulaje duble (12 milioane). Cu toate acestea Directorul General Adrian Tănase a anunțat că Bursa de Valori București (BVB) ar putea fi promovată la statutul de Piață Emergentă de către FTSE Russell pe 26 septembrie, întrucât anul acesta îndeplinește toate criteriile (cantitative și calificative) necesare. În ceea ce privește amplitudinea oscilațiilor de preț, de aproape trei săptămâni (mai exact începând de marți 27 august), indicele general BET (+0,11% vineri) înregistrează variații de maximum 0,20% (excepție luni 2 septembrie +0,26%), cu o limită de -0,12% (luni) în ultima săptămână. Dacă vă întrebați care au fost cele mai lichide acțiuni în ședința de vineri, răspunsul este cvasicunoscut, respectiv aceleași Fondul Proprietatea (FP 0,00%) și Banca Transilvania (TLV +0,21%). Au fost urmate în top de titlurile Digi Communications (DIGI -1,34%, care a notificat piața că Autoritatea Maghiară pentru Media și Telecomunicații (NMHH) a respins participarea companiei la licitația pentru utilizarea frecvențelor 5G în Ungaria), Romgaz (SNG +0,29%) și Nuclearelectrica (SNN -0,47%, cu un câștig de 56% în acest an).

Pe piața valutară am remarcat vineri aprecierea de peste 150 puncte a lirei sterline (GBP) în raport cu dolarul american (USD), perechea GBP/USD atingând, pentru prima oară din 25 iulie, cotația rotundă de 1,2500. Optimismul s-a întors în piață pe așteptările că prim ministrul britanic Boris Johnson va putea găsi unele modificări la soluția de „backstop” în ceea ce privește frontiera irlandeză și cumva să readucă la vot în parlament un nou acord Brexit. Astfel, lira încheie cea mai bună săptămână din ultimele aproape cinci luni, fiind, alături de yuanul chinezesc (CNY), dolarul australian (AUD) și moneda unică europeană (EUR), singurele valute față de care moneda americană a pierdut teren.

Săptămâna trecută am remarcat scăderea cotației argintului (17,40 dolari pe uncie), care a pierdut în ultimele două săptămâni circa 11%, dar s-au ieftinit și principalele mărfuri tranzacționate (aurul și petrolul). Prețurile petrolului vor crește însă cu siguranță după mai multe atacuri cu drone revendicate de rebeli din Yemen, susținuți de Iran, care au avut loc împotriva unor unități majore de producție a țițeiului din Arabia Saudită. Acestea au provocat pierderea unei producții de circa 5,7 milioane barili pe zi, respectiv 50% din producția regatului.

viewscnt
Afla mai multe despre
piata de capital
catalin chivu