ANALIZĂ PROFIT TV Verde pe piețele globale de acțiuni, petrolul mai scump și un dolar (tot) mai puternic

ANALIZĂ PROFIT TV Verde pe piețele globale de acțiuni, petrolul mai scump și un dolar (tot) mai puternic
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 24 iul 2019

A fost verde intens pe piețele bursiere europene, trase în sus de acțiunile din sectorul auto, cu o creștere spectaculoasă (+11,49%) a acțiunilor producătorului francez de componente Faurecia, controlată de producătorul de autoturisme PSA Peugeot Citroen, care s-a menținut pe profit la finalul primului semestru, în ciuda scăderii producției auto.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Câștiguri mari au înregistrat și alte companii reprezentative, din diferite sectoare, care au raportat rezultate financiare peste așteptări în trimestrul 2, printre care furnizorul elvețian de periferice pentru calculatoare personale și alte platforme digitale Logitech (+4,82%), banca spaniolă Santander (+3,65%) sau cea elvețiană UBS (+2,62%). Au crescut și titlurile concernului german Bayer (+2,33%), care a ajuns la un acord de vânzare a mărcii Dr. Scholl's către fondul de private equity Yellow Woods Partners, prețul tranzacției fiind de 585 milioane de dolari. Potrivit Bloomberg, renunțarea la marca de produse pentru îngrijirea picioarelor urmărește simplificarea operațiunilor Bayer, în urma criticilor venite de la investitori. Dintre indicii majori, cel mai mult au câștigat cei de la Frankfurt (DAX +1,64%), Madrid (IBEX35 +1,29%, în ciuda faptului că liderul socialist Pedro Sanchez a eșuat într-o primă încercare de a obține sprijinul parlamentului pentru a forma un guvern), Milano (FTSE MIB +1,01%), Paris (CAC40 +0,92%, aflat la 5,618 puncte, cel mai ridicat nivel din ultima lună) și Londra (FTSE100 +0,56%, într-o zi în care, conform așteptărilor, Boris Johnson a câștigat cursa internă pentru șefia Partidului Conservator, urmând să devină noul prim ministru britanic).

În sesiunea de ieri principalii indici de pe Wall Street au închis aproape de maximele zilei, continuând astfel tendința de luni, pe fondul revenirii optimismului referitor la schimburile comerciale, după ce Bloomberg a raportat că Reprezentantul Comerțului din Statele Unite, Robert Lighthizer, împreună cu înalți oficiali americani, se vor întâlni săptămâna viitoare cu oficialii chinezi în Shanghai. De remarcat că S&P500 a revenit peste nivelul de 3,000 puncte. Sentimentul pozitiv din piață a fost susținut și de câștigurile trimestriale mai mari decât cele prognozate ale unor companii gigant care au raportat ieri, și al căror preț a crescut, printre care Coca-Cola (+6,07%), Biogen (+4,90%), United Technologies (+1,47%) și Lockheed Martin (+0,05%).

Microsoft a atins un nou record pe bursă. Gigantul își consolidează statutul de cea mai valoroasă companie CITEȘTE ȘI Microsoft a atins un nou record pe bursă. Gigantul își consolidează statutul de cea mai valoroasă companie

Bursa de la București a fost corelată cu piețele europene, însă câștigurile principalilor indici au fost firave într-o zi care confirmă că investitorii au intrat în vacanță. Căci numitorul comun cu ziua de luni au fost din păcate volumele extrem de mici, unele chiar mai reduse ca în urmă cu 24 ore, cifra de 3,38 milioane euro fiind a doua cea mai mică începând din aprilie. Peste două treimi din rulajele de ieri s-au făcut pe trei acțiuni, și anume Banca Transilvania (TLV -0,39%), Digi Communications (DIGI +1,02%) și BRD Groupe Societe Generale (BRD -0,30%), acestea fiind urmate în topul lichidității de Romgaz (SNG +0,78%) și Electrica (EL -0,44%). Indicele financiar BET-FI (-0,04%) a încheiat indecis, tras în jos de scăderile titlurilor SIF Banat Crișana (SIF1 -0,87%) și SIF Muntenia (SIF4 -1,52%).

Pe piața valutară dolarul american (USD) își continuă tendința de apreciere în raport cu restul monedelor importante, în timp ce moneda unică europeană (EUR) și dolarul neozeelandez (NZD) au pierdut cel mai mult. În acest context a pierdut teren și lira sterlină (GBP), într-o zi în care, conform așteptărilor, Boris Johnson a fost ales (cu 2/3 dintre voturile membrilor, respectiv 92,153 contra 46,656) lider al Partidului Conservator, de guvernământ, urmând să devină, astfel, premierul Marii Britanii. Fostul primar al Londrei și ministru de externe va avea responsabilitatea de a reuși acolo unde Theresa May a eșuat, și anume să pună în aplicare Brexitul, într-o țară în continuare profund împărțită asupra acestei probleme, la trei ani după referendumul de la 23 iunie 2016. Johnson l-a omagiat pe rivalul său, actualul ministru de externe Jeremy Hunt, aducând, de asemenea, un tribut premierului demisionar Theresa May, pentru serviciile aduse țării.

Pe piața mărfurilor am remarcat scăderea cotațiilor futures pentru cafea (-1,81%) și cacao (-2,01%), dar și creșterea prețului zahărului (+3,46%), în timp ce cotațiile petrolului au crescut până la 57$/baril Crude/WTI și 64$/baril Brent.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
verde