ASF a amendat City Insurance și pe directorul general al companiei cu 40.000 lei pentru nereguli grave

ASF a amendat City Insurance și pe directorul general al companiei cu 40.000 lei pentru nereguli grave
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 dec 2016

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat marți că a amendat compania de asigurări City Insurance cu 30.000 lei, iar directorul general al societății a primit o amendă de 10.000 lei, după ce un control inopinat al autorității a descoperit nereguli grave, precum nerespectarea metodologiei interne privind instrumentarea dosarelor de daună RCA și efectuarea plății despăgubirilor în afara termenului legal.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Asigurătorul City Insurance este controlat de Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, care ocupă și funcția de director general, primind amenda de 10.000 lei, scrie News.ro.

"Printre neregulile identificate în cadrul acțiunii de control se numără nerespectarea metodologiei interne privind instrumentarea dosarelor de daună RCA, efectuarea plății despăgubirilor în afara termenului legal, nerespectarea modului de constituire și menținere a rezervelor de daune avizate și neînregistrarea, la nivelul societății, a tuturor petițiilor adresate de persoanele fizice", a precizat ASF.

ASF a decis în cazul City Insurance declanșarea procedurii de redresare financiară în aprilie 2016, iar în 21 iulie, autoritatea a aprobat un plan de redresare al companiei de asigurări, în vederea redresării financiare.

În afară de amenzi, ASF a stabilit "obligația îndeplinirii unui set de măsuri, în termen de 35 de zile calendaristice, printre care: Revizuirea procedurilor/metodologiilor interne privind instrumentarea dosarelor de daune RCA; Revizuirea raportului privind autoevaluarea riscurilor și solvabilității pentru perioada 2015 – 2017; Transmiterea unui plan de acțiune, cu termene și responsabili, de reducere a numărului de petiții aferente dosarelor RCA și de remediere a aspectelor sesizate în legătură cu gestionarea acestora".

ANALIZĂ Perspectivele pieței valutare în 2017: deprecierea lirei sterline și paritatea euro/dolar CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Perspectivele pieței valutare în 2017: deprecierea lirei sterline și paritatea euro/dolar

City Insurance poate contesta decizia ]n 30 de zile de la data comunicării, fără ca executarea sancțiunilor să fie suspendată pe durata soluționării contestației.

Săptămâna trecută, ASF a precizat, într-un răspuns trimis la solicitarea News.ro, că City Insurance nu a respectat planul de redresare aprobat în luna iulie de Autoritate, iar măsurile luate până la finalul lunii septembrie nu au îmbunătățit situația companiei.

La începutul lunii noiembrie, Curtea de Apel București a respins cererea de anulare înaintată de firma de asigurare împotriva decizii emise de ASF, de declanșare a procedurii de redresare financiară, decizia putând fi atacată cu recurs.

ASF avertizează că, până la 30 septembrie, City Insurance nu a respectat măsurile impuse în planul de redresare.

”City Insurance nu a respectat planul de redresare aprobat prin Decizia ASF 1458/21.07.2016 pe baza propunerilor societății, iar măsurile întreprinse până la data de 30 septembrie 2016 nu au condus la îmbunătățirea situației financiare a societății. Raportul de audit constată un necesar minim de capitalizare sub regimul de solvabilitate II de 180 milioane lei, concomitent cu recuperarea creanțelor de la personele fizice si juridice afiliate”, se arată în răspunsul transmis către News.ro.

Piața RCA este estimată la circa 1 miliard de euro în acest an și are cea mai mare pondere în piața asigurărilor din România. După căderea Astra și Carpatica, liderul pieței RCA este Asirom, cu o cotă de 22,3% din piață la jumătatea acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
city insurance