ASF a avizat statutul Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România

ASF a avizat statutul Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mar 2017

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat luni că a avizat statutul Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), o asociație profesională care include asigurătorii ce vând asigurări auto obligatorii RCA în România în sistemul internațional Carte Verde și care va prelua activitatea și patrimoniul Fondului de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un alt scop al asociației este acela de a îndeplini rolul de organism de plată a despăgubirilor, de organism de compensare și de centru de informare.

”Obiectivele BAAR vizează în principal protejarea persoanelor prejudiciate prin accidentele rutiere provocate de vehicule și punerea la dispoziția autorităților și a persoanelor interesate a datelor și informațiilor utile în domeniul asigurării RCA, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, se arată în comunicat.

EXCLUSIV Transformări fără precedent pe piața asigurărilor. Jucători noi și primul RCA de nișă din istorie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transformări fără precedent pe piața asigurărilor. Jucători noi și primul RCA de nișă din istorie

Procesul de reorganizare a BAAR presupune, printre altele, preluarea activității și a patrimoniului Fondului de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS), constituirea unui fond național de protecție, prin contribuția membrilor săi. BAAR va gestiona baza de date și sistemul CEDAM, prin care se emit polițele RCA și se va finanța din contribuțiile membrilor.

”Asociația se finanțează din contribuțiile membrilor săi, din taxa anuală fixă plătită de gestionarii de daune autorizați de BAAR, din sponsorizări și donații, precum și din orice alte venituri obținute potrivit legii”, se arată în comunicat.

În septembrie 2016, președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a anunțat un set de măsuri menit ca răspuns la criticile transportatorilor referitoare la modul în care este gestionată piața RCA. Printre măsurile anunțate atunci a fost și reorganizarea Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), în scopul construirii unei baze de date complete.

Potrivit datelor ASF, volumul total al primelor brute subscrise pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto RCA a atins anul trecut un total de 4,03 miliarde lei (897 milioane euro), cu 29% mai mult decât în anul anterior. Liderul pieței RCA a devenit Euroins, la finalul anului trecut, cu o cotă de piață de 21%, depășind fostul lider, Asirom (17,3%). La jumătatea anului trecut, Asirom avea o cotă de piață de 22,3%, iar Euroins deținea 18,4%. În topul pe 2016 urmează City Insurance (16,1%), Carpatica (10,5%), Allianz-Tiriac (9,5%), Omniasig (9%), Groupama (7%), Generali (5,1%) și Uniqa (4,9%).

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
asigurari
aviz