Fostul președinte ASF Dan Rușanu cere despăgubiri de 6,5 milioane de lei statului român, pentru perioada în care a fost arestat

Fostul președinte ASF Dan Rușanu cere despăgubiri de 6,5 milioane de lei statului român, pentru perioada în care a fost arestat
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 ian 2018

Fostul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) Dan Rușanu a declarat, la B1 TV, că va da statul român în judecată și cere daune de 6,5 milioane de lei, pentru perioada în care a fost arestat în dosarul "ASF-Carpatica". Acesta îl consideră pe Traian Băsescu principalul vinovat pentru arestarea sa, transmite News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rușanu a spus că cele 6,5 milioane de lei reprezintă daune pentru “onorariile avocaților, indemnizația ca președinte ASF pentru perioada mandatului de cinci ani, din care a efectuat doar patru luni, și o mică parte ca daune morale materiale”.

Acesta a mai declarat că a fost achitat în cele patru capete de acuzare, deoarece fapta nu există, iar arestarea lui a venit la două zile după ce a declarat, la un post de televiziune, că inculparea sa nu are vreo legătură cu dosarul Astra-Carpatica.

Emmanuel Macron: Este posibil un acord special între Marea Britanie și Uniunnea Europeană CITEȘTE ȘI Emmanuel Macron: Este posibil un acord special între Marea Britanie și Uniunnea Europeană

“Am fost achitat pentru cele patru capete de acuzare, cu 62 de fapte material, pentru că fapta nu există (...) Arestarea mea s-a făcut la numai două zile după ce, la un post de televiziune, am declarat că inculparea mea nu are nicio legătură cu cazul Carpatica, cu cazul Astra și cu domnul Adamescu, prietenul domnului Traian Băsescu”, a spus acesta.

De asemenea, fostul președinte al ASF a spus că vina pentru arestarea sa este în proporție de 90% a procurorului, care a prezentat probele “răstălmăcite și declarațiile martorilor "trunchiate sau netrunchiate”.

“Trebuie să știți că judecătorul, în camera preliminară, cel puțin în cazul meu, nu poate să cerceteze, nu are timpul fizic de a citi și concluizona cele 40 de volume din dosarul Carpatica. Vinovăția este în proporție de 90% a procurorului, care prezintă probele răstălmăcite, interpretate de domnia sa, prezintă declarațiile martorilor trunchiate sau netrunchiate sau o parte din martorii care îi convin, și nu toți”, a mai afirmat Rușanu.

Filmul „Paddington 2” a stabilit un record pe Rotten Tomatoes. Premiera din Rusia, amânată CITEȘTE ȘI Filmul „Paddington 2” a stabilit un record pe Rotten Tomatoes. Premiera din Rusia, amânată

În final, acesta a declarat că îl consideră pe Traian Băsescu principalul vinovat pentru arestarea sa și va da statul roman în judecată.

“Într-adevăr, mă îndrept împotriva statului roman, pentru că nu pot să mă îndrept împotriva lui (Traian Băsescu – n.r) , pe care îl consider principalul vinovat și autor al arestării mele”, a conchis el.

În dosarul ASF-Carpatica, procurorii DNA i-au trimis în judecată, în 24 aprilie 2014, pe fostul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, Dan Radu Rușanu, pe omul de afaceri Ilie Carabulea și pe Marian Mârzac, fost membru al Consiliului ASF.

Zuckerberg: Facebook va promova știrile de calitate, publicate de surse pe care comunitatea le consideră de încredere CITEȘTE ȘI Zuckerberg: Facebook va promova știrile de calitate, publicate de surse pe care comunitatea le consideră de încredere

Rușanu a fost arestat preventin pentru 11 fapte, printre care constituirea unui grup infracțional organizat și influențarea declarațiilor, favorizarea făptuitorului în formă continuată, folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite.

În iunie 2017, Rușanu a fost achitat definitiv de instanța supremă, iar Carabulea a fost condamnat la 5 ani de închisoare.

Dan Radu Rușanu are 67 de ani și a fost deputat și senator PNL, iar din anul 2013 a fost președinte al ASF.

viewscnt
Afla mai multe despre
dan radu rusanu
asf
carpatica asigurari
carpatica
ilie carabulea
dna
autoritatea de supraveghere financiara