O treime dintre români ar fi dispuși să se asigure împotriva riscurilor cibernetice

O treime dintre români ar fi dispuși să se asigure împotriva riscurilor cibernetice
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 nov 2019

Securitatea cibernetică reprezintă una dintre principalele îngrijorări ale românilor, aproape jumătate dintre aceștia spunând că este probabil și foarte probabil să fie ținta unui atac cibernetic, cum ar fi furtul de date, infectarea/blocarea computerului în scopul cererii unei recompense, atacarea dispozitivelor electronice smart din locuință sau accesarea camerelor de supraveghere, arată un studiu realizat de IRES pentru UNSAR în luna septembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit studiului, aproximativ 33% dintre respondenți ar fi dispuși să încheie o asigurare pentru a se proteja de consecințele financiare ale atacurilor cibernetice.
”Utilizăm tot mai multă tehnologie atât în viața personală, cât și în cea profesională. Deși digitalizarea ne ușurează mult activitățile, suntem din ce în ce mai expuși riscurilor cibernetice. La nivel global sunt în creștere rapidă atacurile cibernetice precum phishing-ul, furtul de date sau malware, care afectează atât companiile, cât și persoanele fizice. Piața de asigurări pentru astfel de riscuri este în curs de dezvoltare, deoarece siguranța cibernetică devine tot mai importantă, iar eventualele atacuri cibernetice pot duce la pierderi financiare semnificative”, a declarat Adrian MARIN, Președintele UNSAR.

Euro a atins un nou nivel record, pentru a patra oară consecutiv CITEȘTE ȘI Euro a atins un nou nivel record, pentru a patra oară consecutiv

Și la nivel global riscurile cibernetice reprezintă una dintre cele mai mari îngrijorări, potrivit ”Global Risks Report 2019”, realizat de World Economic Forum. Aproximativ două treimi dintre participanții la studiu au menționat că se așteaptă ca impactul riscurilor asociate cu fake news și cu furtul de identitate să crească în 2019.

În România, atacurile cibernetice provin din aproape toate statele lumii, potrivit datelor publicate de CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică). În 2017, CERT-RO a înregistrat 138 milioane de alerte de atacuri cibernetice la nivelul României, în creștere cu 25% față de anul anterior și dublu față de 2015, potrivit celor mai recente date disponibile.

Potrivit Insurance Europe, Federația europeană a asociațiilor asigurătorilor, din care UNSAR face parte, piața asigurărilor pentru riscuri cibernetice este în creștere, însă dezvoltarea acesteia este dificilă din cauza lipsei unor statistici consistente despre atacurile cibernetice și consecințele acestora, a pierderilor greu de cuantificat (de exemplu, în cazul furtului de date de la o companie, este afectată reputația acesteia, o pierdere dificil de evaluat din punct de vedere financiar), a dificultăților de estimare a pierderilor viitoare și a riscurilor mari generate de utilizarea cu preponderență a anumitor sisteme de operare (în cazul unui atac cibernetic asupra unui astfel de sistem, pierderile ar afecta foarte mulți utilizatori).

Pentru a atrage atenția asupra riscurilor cibernetice, recent a fost derulată la nivel european, de către ENISA –  Agenția UE pentru Securitate Cibernetică, o campanie de conștientizare, Luna Europeană a Securității Cibernetice. În România, campania a fost coordonată de CERT-RO.

Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ la nivel national de 1.007 respondenți, cu o eroare maximă tolerată de +/-3%.

viewscnt
Afla mai multe despre
riscuri cibernetice
unsar