Războiul ASF cu fostul purtător de cuvânt Radu Soviani continuă. 5 dosare pe rolul instanțelor

Războiul ASF cu fostul purtător de cuvânt Radu Soviani continuă. 5 dosare pe rolul instanțelor
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 27 aug 2016

Fostul purtător de cuvânt al ASF Radu Soviani a înaintat Curții de Apel București o cerere de contestație în anulare împotriva unei decizii a aceleiași instanțe, care, în martie, i-a respins solicitarea de plată a unor despăgubiri și a unor servicii prestate, în sumă totală de 1,03 milioane de lei, după rezilierea contract cu instituția înainte de termen.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Dosarul a fost înregistrat la începutul lunii iunie în urma unei cereri înaintate de RST Media, societate deținută integral de Radu Theodor Soviani. Primul termen al dosarului nu a fost stabilit, conform datelor Ministerului Justiției.

Pe de altă parte, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat în data de 21 iunie executarea silită a RST Media, societate prin intermediul căreia Soviani a furnizat instituției servicii de purtător de cuvânt, pentru neplata sumei reprezentînd echivalentul a aproximativ 6.150 de euro, în urma sentințe a Curții de Apel București din luna martie a acestui an.

Instanța a admis cererea ASF printr-o hotărâre adoptată în prima parte a lunii iulie.

“Admite cererea. Încuviințează executarea silită. Fără cale de atac. Pronunțată în ședință publică, 13.07.2016”, se arată pe pagina web a Judecătoriei Sectorului 3.

Contactat de Profit.ro, Soviani susține că a achitat de bunăvoie și din proprie inițiativă suma respectivă și afirmă că, prin acest demers, ASF vrea să-l pedepsească.

“Eu am plătit de bunăvoie și din proprie inițiativă suma respectivă pe care Curtea de Apel București a dispus s-o restitui către ASF. Deși am plătit și am înștiințat instituția despre efectuarea plății, reprezentanții ASF au hotărât să mai îmi ia banii încă o dată prin executare silită, plus 1.200 de euro comision pentru executorul judecătoresc. Prin urmare, conturile RST Media au fost blocate pentru suma totală de  7.350 euro”, a declarat Soviani.

El spune că RST Media a contestat în prima parte a acestei luni executarea silită solicitată de ASF la Judecătoria Sectorului 3 și, până la finalizarea judecării acestui dosar, a cerut aceleiași instanțe suspendarea provizorie a procesului de executare silită pentru a evita blocarea activității firmei.

EXCLUSIV Anularea temporară a insolvenței creează noi probleme la CE Hunedoara: Datoriile totale urcă la 1,43 miliarde lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Anularea temporară a insolvenței creează noi probleme la CE Hunedoara: Datoriile totale urcă la 1,43 miliarde lei

“Instanța a admis în data de 11 august suspendarea provizorie a executării silite, iar în prima parte a lunii septembrie a fost programat primul termen în dosarul privind anularea executării silite. Este încă o dovadă de rea credință din partea ASF care, după ce am plătit din proprie inițiativă banii, s-a gândit să mă pedepsească suplimentar, cerând încă o dată suma și trimițând scrisori către clienții RST Media să nu mai facă nicio plată către societatea pe care o dețin”, a mai spus fostul purtător de cuvânt al ASF.

Pentru executarea silită a RST Media, ASF a apelat la serviciile Biroului Executorilor Judecătorești Asociați Dorina Gonț, Lucian Gonț și Marian Panait.

Dorina Gonț a fost președintele Camerei Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel Bucureșt. În aprilie 2015, ea a fost reținută într-un dosar de evaziune de trei milioane de euro, ulterior fiind cercetată în arest la domiciliu, în urma unei decizii Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Într-un alt dosar, înregistrat la finele lunii aprilie, ASF a solicitat Judecătoriei Sectorului 3 obligarea RST Media la plata sumei de 3.000 de euro.

“În acest dosar, ASF vrea să recupereze suma achitată către casa de avocatură Mușat&Asociații, care a reprezentat instituția în litigiul privind achitarea despăgubirilor solicitate de RST Media pentru rezilierea contractului pentru servicii de purtător de cuvând înainte de termen”, a spus Soviani.

Următorul termen al dosarului a fost programat în a doua parte a lunii septembrie.

Povestea conflictului

La finele anului 2013, conform www.e-licitatie.ro, RST Media a câștigat o licitație organizată de ASF privind prestarea de servicii de management în domeniul comunicării și relațiilor publice, valoarea contractului fiind de 992.000 lei (220.000 euro), cu TVA, pentru trei ani.

Estimat prin anunțul de participare la 1,1 milioane de lei, contractul includea și poziția de purtător de cuvânt al ASF.

În decembrie 2014, ASF a anunțat că a denunțat unilateral contractul cu RST Media, relația cu presa urmând să fie gestionată de Serviciul Comunicare din cadrul instituției.

La acel moment, Soviani a scris pe blog că RST Media a solicitat ASF, în noiembrie 2014, încheierea unui nou contract subsecvent, în conformitate cu contractul 4.229/13.12.2013, societatea neprimind până la data de 8 decembrie 2014 niciun răspuns din partea Consiliului ASF.

"Prin urmare, în data de 11 decembrie 2014, RST Media a notificat ASF, potrivit contractului menționat, de declanșarea tratativelor pentru rezolvarea pe cale amiabilă a disputelor dintre ASF și RST Media până la data de 26 decembrie 2014 (conform prevederilor contractului - 15 zile de la demararea tratativelor). Până în acest moment (15 decembrie 2014 - n.r.) nu am primit niciun răspuns la solicitare din partea Consiliului ASF", se arată pe blog.

Mai mult, scria jurnalistul, președintele ASF, Mișu Negrițoiu, l-a informat că 15 decembrie 2014 este ultima zi de colaborare contractuală a instituției cu RST Media.

În luna mai 2015, Soviani a înregistrat la Tribunalul București o plângere împotriva ASF, prin care a solicitat instanței plata sumei de 1,03 milioane de lei, reprezentând despăgubiri de 992.000 lei pentru rezilierea contractului cu ASF înainte de termen și plata unor servicii prestate, puțin peste 191.000 lei. Plângerea a fost înregistrată de RST Media.

Angela Toncescu, ex-președinte al fostei CSA, a pierdut procesul cu ASF pentru pretenții salariale de aproape 2 mil. lei CITEȘTE ȘI Angela Toncescu, ex-președinte al fostei CSA, a pierdut procesul cu ASF pentru pretenții salariale de aproape 2 mil. lei

Tribunalul București a hotărât, la finele lunii septembrie 2015, obligarea ASF la plata către RST Media a sumei de 191.115,89 lei.

Suma de 191.115,89 lei reprezintă contravaloarea serviciilor prestate de RST Media la solicitarea ASF, acceptate de către aceasta, dar neachitate, diferența până la totalul pretențiilor reprezentând prejudicii cauzate de ASF și calculate ca atare de RST Media, pe care le-a supus validării instanței.

La două luni de la decizia Tribunalului București, ambele părți au înaintat recurs la Curtea de Apel București.

În martie 2016, instanța a casat hotărârea Tribunalului București din septembrie 2015, a respins recursul RST Media și a admis recursul ASF.

"Respinge ca nefondat recursul formulat de recurenta RST Media SRL. Admite recursul declarat de recurenta ASF. Casează sentința recurată și în rejudecare: Respinge în integralitate cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta-pârâtă RST Media SRL. Admite cererea reconvențională formulată de pârâta-reclamantă ASF. Obligă reclamanta-pârâtă RST Media SRL la restituirea către pârâta-reclamantă ASF a sumei de 27.555,64 lei (circa 6.150 de euro – n.r.). Definitivă. Pronunțată în ședință publică, 28.03.2016", se arată pe pagina web a CAB.

Într-un comunicat al societății postat pe blogul său la acea vreme, Radu Soviani, directorul general al RST Media SRL, preciza că a luat act de hotărârea Curții de Apel București, care a întors decizia din fond prin care Tribunalul București obliga ASF să achite contravaloarea tuturor serviciilor prestate de RST Media la solicitarea ASF, și că, până în momentul în care va lua la cunoștință motivarea hotărârii, RST Media nu poate preciza motivul pentru care instanța a decis ca prețul serviciilor efectiv prestate în beneficiul ASF de către RST Media, anterior așa zisei denunțări unilaterale de către ASF, să fie restituit autorității.

"Curtea de Apel BUcurești nu menționează în hotărâre dacă ASF va presta servicii pentru RST Media în contravaloarea sumei de 27.555,64 lei (circa 6.150 de euro – n.r.), atâta timp cât noi trebuie să restituim suma pentru servicii deja prestate, deja acceptate de către ASF și plătite de către aceasta. Probabil că ASF va formula o cerere de lămurire de dispozitiv în acest sens", spunea Soviani.

Sursa citată preciza în același timp că RST Media va urma toate procedurile legale de recuperare a prejudiciilor cauzate de către conduita ASF, inclusiv pe cele pe care decizia Curții de Apel București nu le recunoaște.

"Dispozitivul, în cazul în care nu va conține motivări fantasmagorice, dar chiar și așa, reprezintă o decizie care ne îndreptățește să considerăm că nu este oportună ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare. Ne-am fi bucurat dacă judecătorii Curții de Apel București ar fi judecat recursul într-un alt cadru mediatic decât ostilitatea beligerantă afișată in corpore de anumite autorități ale statului împotriva domnului Radu Soviani. Așa cum RST Media a transmis în comunicările anterioare, și prezentul litigiu se înscrie într-o serie de litigii în care, atât în faza de derulare, cât și în faza de judecată, libertatea de manifestare a anumitor indivizi din instituțiile publice este protejată, în ciuda unor principii fundamentale care ar trebui să guverneze un stat de drept, unde nimeni nu ar trebui să primească bani fără muncă, dar nici munca prestată să nu fie plătită, ci confiscată", se afirma în comunicatul societății.

La rândul său, Soviani mai arată, într-o nuanță ironică, faptul că suma capetelor de cerere ale RST Media în această cauză nu reprezintă nici a mia parte din valoarea muncii sale pe care a depus-o în demersul doctoral, hotărârea provocându-i o mare bucurie prin aceea că nu l-a obligat să restituie și titlul de doctor în economie și aprecieză faptul că instanța îi mai oferă ceva timp pentru a se bucura de titlul obținut.

RST Media a fost înființată în anul 2004 și, potrivit datelor disponibile la Ministerul Finanțelor Publice, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 124.648 lei, de la 336.340 lei în 2014, și o pierdere netă de 38.673 lei, de la un profit net de 109.342 lei în urmă cu un an.

Cu un număr mediu de doi angajați în 2013, RST Media desfășoară activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune.

ASF și-a început activitatea la finele lunii aprilie 2013, prin preluarea și reorganizarea atribuțiilor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
sovianii
litigii
contract
despagubiri
executare silita