Subscrierile RCA continuă să crească la 6 luni, ridicate de numărul mai mare de contracte, dar și de scumpirea polițelor

Subscrierile RCA continuă să crească la 6 luni, ridicate de numărul mai mare de contracte, dar și de scumpirea polițelor
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 23 aug 2016

Primele subscrise din polițe auto obligatorii RCA au atins 2,09 miliarde de lei în primul semestru al acestui an, în creștere cu 33% față de aceeași perioadă din 2015, pe fondul avansului numărului de contracte cu 5,6%, la 2,71 milioane, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

De asemenea, majorarea subscrierilor pe segmentul RCA a fost susținută de majorarea primei medii, de la 629 lei, în intervalul aprilie – iunie 2015, la 793 lei, pentru al doilea trimestru al acestui an.

În primul trimestru din 2016, prima medie a fost de 747 lei.

“În trimestrul al doilea, piața RCA s-a menținut la un volum de prime brute subscrise de peste un miliard de lei, marcând o creștere de 23% față de trimestrul I 2015. Comparativ cu subscrierile din ultimul trimestru al anului trecut, creșterea a fost de 10,5%”, se arată într-un comunicat al ASF remis Profit.ro.

Al doilea trimestru din acest an a consemnat un vârf istoric al daunei medii totale, de 7.898 lei, după scăderea înregistrată în primele trei luni.

Dauna medie la nivelul pieței RCA a fost mai mare cu 18,4% față de primul trimestru al anului 2015, respectiv cu 15% față de intervalul ianuarie – martie al acestui an.

“Noul puseu de creștere a daunei medii la nivel de piață a fost determinat de majorarea daunei medii pe dosarele de vătămări corporale până la 73.554 lei, cu 88,3% peste nivelul din primul trimestru al acestui an. Pe segmentul dosarelor cu daune materiale, dauna medie a crescut la 6.218 lei, fiind mai mare cu 8% față de intervalul ianuarie – martie al acestui an”, se mai spune în comunicat.

În prima parte a anului, societățile de asigurare de pe piața RCA au plătit despăgubiri de peste un milliard de lei pentru un număr de 140.646 dosare de daună.

“În pofida creșterii daunalității, rata daunei combinate a înregistrat doar o deteriorare marginală, de la 101,6% în primul trimestru al acestui an la 102,3% în trimestrul al doilea, ceea ce indică o consolidare a echilibrului financiar la nivelul pieței RCA, asigurătorii acoperind aproape integral daunele și celelalte costuri din primele brute încasate”, arată sursa citată.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
rca
date statistice
subscrieri
despagubiri