Autoritatea Bancară Europeană își va muta sediul de la Londra după Brexit

Autoritatea Bancară Europeană își va muta sediul de la Londra după Brexit
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iun 2016

Uniunea Europeană va transfera sediul Autorității Bancare Europene (EBA) de la Londra la Paris sau Frankfurt, după decizia britanicilor de a ieși din Uniunea Europeană, în timp ce Banca Centrală Europeană va insista ca operațiunile de clearing în euro să se efectueze în interiorul zonei euro, a declarat un înalt oficial european pentru Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Uniunea cu mai multe monede s-a terminat. De aceea vom vedea cum Autoritatea Bancară Europeană se va muta fie la Paris, fie la Frankfurt", a declarat oficialul european.

Înființată în 2011 ca reacție la criza financiară globală, EBA operează ca un reglementator pan european care elaborează și coordonează legislația în domeniul bancar la nivelul blocului comunitar.

Deși nu s-a ajuns încă la o decizie formală cu privire la mutarea sediului EBA, alegerea Franței sau a Germaniei ar risipi speranțele Italiei care ar dori transferul de la Londra la Milano.

Darea în plată inundă instanțele. Credit Europe, Bancpost și Raiffeisen au cele mai multe dosare de judecată CITEȘTE ȘI Darea în plată inundă instanțele. Credit Europe, Bancpost și Raiffeisen au cele mai multe dosare de judecată

În plus, după Brexit, BCE va putea să-și impună și politica în domeniul caselor de clearing, o poziție pe care Marea Britanie a putut să o conteste până acum, ceea ce va diminua influența sectorului financiar londonez. "Puteți fi siguri că BCE va insista asupra politicii sale privind zona (-operațiunilor de clearing-). Nu mâine, nu în două săptămâni, dar acest lucru se va întâmpla în următorii doi ani", a mai spus oficialul făcând referire la politica potrivit căreia casele de clearing în euro ar trebui să aibă sediul în zona euro.

Casele de compensare îndeplinesc funcția de contraparte centrală și au drept rol principal garantarea obligațiilor ambelor părți asumate cu ocazia tranzacțiilor cu derivate. În acest fel, casele de compensare asigură securitatea operațiunilor între vânzători și cumpărători.

Anul trecut, Marea Britanie a contestat cu succes în fața Tribunalului Uniunii Europene politica BCE potrivit căreia casele de compensare trebuie să fie amplasate în zona euro. Această victorie a permis Marii Britanii să evite situația în care o mare parte a operațiunilor de clearing derulate pe platforma Clearnet a bursei de la Londra să fie transferate în Europa continentală. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
autoritatea bancara europeana
brexit