Banca Japoniei a anunțat noi măsuri de relaxare monetară, dar investitorii sunt dezamăgiți

Banca Japoniei a anunțat noi măsuri de relaxare monetară, dar investitorii sunt dezamăgiți
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 29 iul 2016

Banca centrală a Japoniei a anunțat, vineri, noi măsuri de relaxare monetară pentru stimularea economiei și a inflației, însă acestea au dezamăgit investitorii, care anticipau adoptarea unor decizii mai agresive, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banca Japoniei a decis să majoreze achizițiile de fonduri tranzacționabile la bursă (ETF - exchange-traded funds) la  valoare anuală de 6.000 de miliarde de yeni (echivalent cu 58 miliarde dolari), de la niveul actual, de 3.300 miliarde yeni. 

De la lansarea planului de stimulare a economiei nipone de către premierul Shinzo Abe acum 3 ani, Banca Japoniei condusă de Haruhiko Kuroda a cumpărat anual câte 3,3 trilioane de yeni (30 miliarde dolari) unități ale ETF-urilor, fonduri închise care replică structura unor indici. Întreaga de piață de ETF-uri este de 15,8 trilioane yeni (144,5 miliarde dolari), iar Banca Japoniei deja deține jumătate din ea.

Yenul s-a apreciat după anunțul băncii centrale a Japoniei, în pofida faptului că, de obicei, măsurile de relaxare monetară duc la deprecierea monedelor. În jurul orei 12:30, ora României, cursul dolar/yen era în scădere cu 1,6% după un declin de 1,8% imediat după anunț, cel mai abrupt declin zilnic din 24 iunie (ziua de după referendumul legat de Brexit). Corecțiile de astăzi ale cursului au loc în contextul în care investitorii anticipau măsuri mai agresive de stimulare.

"Faptul că Banca Japoniei nu a majorat achizițiile de obligațiuni guvernamentale are efecte semnificative și îi dezamăgește pe cei care urmăresc coordonarea politicilor de expansiune fiscală și monetară”, afirmă Adam Cole, director de strategie valutară la RBC Capital Markets.

Pe de altă, Banca Japoniei a declarat că va analiza efectele dobânzilor negative și ar putea anunța noi măsuri în perioada următoare.

Decizia de astăzi a Băncii Japoniei vine după ce, miercuri, premierul japonez Shinzo Abe a anunțat un plan de stimulare a economiei în valoare de 28 de mii de miliarde de yeni (265 de miliarde de dolari). Măsurile vor include, probabil, cheltuieli din partea autorităților locale și naționale, precum și programe de împrumut. Potrivit presei japoneze, programul include măsuri fiscale estimate la 13 mii de miliarde de yeni.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca japoniei
relaxare monetara
dobanzi
etf
obligatiuni
achizitii
banac centrala
abe