Banca rusă Gazprombank a blocat conturile companiei petroliere PDVSA din Venezuela, de teama sancțiunilor americane

Banca rusă Gazprombank a blocat conturile companiei petroliere PDVSA din Venezuela, de teama sancțiunilor americane
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 feb 2019

Banca rusă Gazprombank a blocat conturile companiei petroliere de stat PDVSA și tranzacțiile cu aceasta, pentru a reduce riscul de a nu respecta sancțiunile Statelor Unite, a declarat duminică o sursă din instituția financiară, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În timp ce multe firme străine și-au redus expunere la PDVSA după impunerea sancțiunilor, faptul că o bancă apropiată statului rus ia o astfel de măsură este semnificativ, pentru că Kremlinul s-a aflat printre cei mai puternici susținători ai președintelui Nicolas Maduro, scrie News.ro.

“Conturile PDVSA sunt în prezent blocate. Operațiunile nu pot fi efectuate”, a spus sursa.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a fost ales vicepreședinte al BERD. În premieră un oficial român deține unele dintre cele mai înalte funcții în conducerea BERD, BEI și Ecofin CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a fost ales vicepreședinte al BERD. În premieră un oficial român deține unele dintre cele mai înalte funcții în conducerea BERD, BEI și Ecofin

Gazprombank nu a răspuns solicitărilor de informații exprimate de Reuters.

PDVSA a anunțat pe contul său de Twitter că informația este falsă, dar nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Reuters a relatat în această lună că PDVSA solicită clienților companiilor sale mixte să depună banii obținuți din vânzările de petrol în conturile sale de la Gazprombank, potrivit unor surse și unui document intern, în încercarea de a evita noile sancțiuni americane împotriva PDVSA.

Washingtonul susține că sancțiunile, impuse pe 28 ianuarie, au rolul să blocheze accesul lui Maduro la veniturile din petrol ale țării, după ce liderul opoziției, Juan Guaido, s-a proclamat președinte interimar și a primit sprijinul larg al Occidentului.

Gazprombank este a treia mare bancă din Rusia în funcție de active, iar printre acționarii săi este și compania rusă de stat Gazprom.

PDVSA deține conturi la Gazprombank de mai mulți ani. În 2013, PDVSA a anunțat că a semnat un acord cu Gazprombank pentru o finanțare de 1 miliard de dolari destinată companiei Petrozamora. Sursa a mai spus că și conturile Petrozamora au fost înghețate.

Oficialii ruși au anunâat că îl susțin pe Maduro și au condamnat acțiunile opoziției, ca un complot inspirat de Statele Unite pentru a uzurpa puterea de la Caracas.

Companiile din Rusia sunt prinse la mijloc, între dorința de a susține politica Kremlinului și de a-l susține pe Maduro și teama că se expun la noi sancțiuni americane, care le-ar afecta afacerile.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprombank
pdvsa di