Bănci centrale și autorități de reglementare din Europa cer detalii despre proiectul criptomonedei Libra anunțat de Facebook

Bănci centrale și autorități de reglementare din Europa cer detalii despre proiectul criptomonedei Libra anunțat de Facebook
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 iun 2019

Bănci centrale și autorități de reglementare din Europa au solicitat mai multe detalii referitoare la proiectul criptomonedei Libra anunțat recent de Facebook, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritatea de reglementare a sectorului financiar din Marea Britanie a apreciat că nu are suficiente informații pentru a înțelege Libra, că moneda virtuală poate fi foarte importantă pentru politicile publice și că nu va fi ușor ca proiectul să meargă înainte fără mai multe informații, scrie News.ro.

Facebook a anunțat săptămâna trecută planul de a lansa Libra în prima jumătate a anului 2020, în cadrul strategiei de a se extinde dimcolo de media socială, în comerțul electronic și plățile digitale.

Liderul senatorilor liberali: Mugur Isărescu va fi susținut pentru funcția de guvernator BNR și de PNL CITEȘTE ȘI Liderul senatorilor liberali: Mugur Isărescu va fi susținut pentru funcția de guvernator BNR și de PNL

”Nu vor obține autorizație fără a oferi informații”, a spus Andrew Bailey, director general al Autorității pentru Conduită Financiară, într-o comisie parlamentară britanică.

Criptomonedele precum bitcoin formează unul dintre cele mai puțin reglementate sectoare financiare, iar reacția autorităților financiare interne și internaționale și a autorităților monetare la proiectul Libra va avea un impact crucial asupra perspectivelor acestora.

S&P Global Ratings a anunțat că reglementările sunt cel mai mare obstacol pentru succesul Libra și riscă să întârzie lansarea criptomonedei. Moneda ar putea fi supusă unor abordări diferite în privința reglementărilor, așa cum este cazul  pentru criptomonedele deja existente.

Proiectul Facebook a provocat îngrijorare în rândul parlamentarilor americani, legate de respectarea confidențialității datelor și a determinat băncile centrale europene să ceară supravegherea Libra, pentru a se asigura că aceasta nu pune în pericol sistemul financiar sau nu este folosită pentru spălarea de bani.

Până în prezent, băncile centrale din întreaga lume au fost reticente să reglementeze monedele digitale, considerând anul trecut că sunt prea mici pentru a reprezenta un risc pentru sistemul financiar.

Deși nu există așteptări ca planul Facebook să fie discutat la reuniunea G20 din Japonia, Comisia pentru stabilitate Financiară (Financial Stability Board - FSB), care coordonează reglementările financiare în țările din G20, a anunțat că ar putea cere autorităților de reglementare să analizeze mai atent activele digitale.

FOTO Noua aplicație de taxi, supranumită Google a Rusiei, își pregătește lansarea în România CITEȘTE ȘI FOTO Noua aplicație de taxi, supranumită Google a Rusiei, își pregătește lansarea în România

Bailey a spus că a fost în legătură cu Facebook și că pot fi așteptate mai multe întâlniri, în timp ce directorul pentru supravegherea pieței și a sistemului de plăți al Băncii Italiei, Domenico Gammaldi, a cerut și el mai multe informații.

Guvernatorul Băncii Franței, Villeroy de Galhau, a spus că Libra va trebui să respecte reglementările referitoare la prevenirea spălării banilor, iar susținătorii acesteia vor trebui să solicite licență bancară, dacă vor dori să ofere servicii cum ar fi depozitele.

Franța se folosește de deținerea timp de un an a președinției G7 pentru a înființa un grup de lucru care să răspundă unor astfel de îngrijorări la nivel internațional.

Alte bănci centrale au fost mai relaxate în privința Libra, pentru care Facebook a atras 28 de parteneri, între care Mastercar, PayPal și Uber, pentru a forma Asociația Libra, cu sediul la Geneva.

”Cred că este o evoluție interesantă și sunt destul de relaxat în privința acesteia”, a spus Thomas Moser, membru în conducerea Băncii Naționale a Elveției.

”Au indicat în mod clar că vor să funcționeze conform regulilor, au fost în contact cu autoritățile de reglementare”, a afirmat Moser la Crypto Valley Conference.

Banca Reglementelor Internaționale, care guvernează băncile centrale, a anunțat recent că este nevoie de o coordonarepolitică mai mare pentru a gestiona intrarea în sectorul financiar a companiilor de tehnologie mari, cum este Facebook.

viewscnt
Afla mai multe despre
libra
facebook