Alpha Bank a trecut pe profit în România după primul semestru, cu un câștig înainte de taxe de 6,3 mil. euro

Alpha Bank a trecut pe profit în România după primul semestru, cu un câștig înainte de taxe de 6,3 mil. euro
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 31 aug 2016

Grecii de la Alpha Bank au obținut în România un profit înainte de taxe de 6,3 milioane euro după primele șase luni ale anului, comparativ cu pierderi de 10 milioane euro în intervalul similar din 2015, în condițiile scăderii provizioanelor pentru credite neperformante și creșterii veniturilor din depozite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Provizioanele aferente împrumuturilor neperformante constituite de Alpha Bank pe piața din România au scăzut cu 13,4%, de la aproximativ 27 milioane euro la 23,4 milioane de euro, potrivit rezultatelor financiare publicate de grupul bancar elen. La finele lunii iunie, ponderea creditelor neperformante în totalul împrumuturilor era de 15,5%, în scădere de la 17,8% în aceeași perioadă a anului trecut.

Venitul operațional a urcat cu 24%, până la 75,9 milioane euro, în timp ce cheltuielile operaționale au crescut cu 3,8%, de la 44,5 milioane euro la 46,2 milioane euro.

Soldul finanțărilor acordate de bancă în s-a redus cu 4,2% față de primul semestru al anului trecut, de la peste 2,92 miliarde euro la 2,8 miliarde euro, pe fondul reducerii creditelor de consum și al împrumuturilor către companii,  însă portofoliul depozitelor a crescut cu 23,6%, de la 1,29 miliarde euro la aproape 1,6 miliarde euro.

Băncile sunt de două ori mai rentabile, însă mai puțin solvabile la jumătatea anului CITEȘTE ȘI Băncile sunt de două ori mai rentabile, însă mai puțin solvabile la jumătatea anului

Defalcat pe segmente, împrumuturile pentru companii au scăzut cu 10% în perioada ianuarie-iunie, până la nivelul de 1,56 miliarde euro, în timp ce creditele de consum s-au redus cu 11%, de la 281 milioane euro în primul semestru din 2015 la 249 milioane euro. De cealaltă parte, creditele ipotecare au crescut cu 9%, de la 913 milioane euro la 995 milioane euro, potrivit raportului financiar al băncii.

Raportat la totalul creditelor acordate de sistemul bancar, Alpha Bank avea o cotă de piață de 5,5% la finele lunii iunie, în scădere de la 5,9% după primele șase luni ale anului trecut.

Grupul elen operează o rețea de 130 de sucursale în România și are 1.842 de angajați. Banca ocupă poziția a opta în sistemul bancar românesc în funcție de active, cu o cotă de piață la finele anului trecut de 3,98%.

La nivel de grup, Alpha Bank și-a redus pierderile la 18,9 milioane de euro în primul semestru, comparativ cu un rezultat negativ de 1,25 miliarde euro în perioada similară din 2015, pe fondul reducerii provizioanelor și al creșterii veniturilor din dobânzi.

viewscnt
Afla mai multe despre
alpha bank
romania
profit
rezultate
credite