Banca Transilvania elimină comisionul de administrare pentru clienții cu credite în franci elvețieni preluați de la Bancpost

Banca Transilvania elimină comisionul de administrare pentru clienții cu credite în franci elvețieni preluați de la Bancpost
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 10 apr 2020

Banca Transilvania va reduce ratele debitorilor cu credite în franci elvețieni preluați de la Bancpost prin eliminarea comisionului de administrare din contracte, informează asociația Credere, care a negociat cu banca această măsură.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ratele lunare ale foștilor clienți ai Bancpost vor scădea astfel cu circa 15% începând cu luna mai.

“Pentru creditele în franci elvețieni, comisionul lunar de administrare a reprezentat o sumă considerabilă din rata lunară plătită de fiecare debitor. Prin eliminarea acestuia până la maturitatea creditelor, fiecare debitor salvează mii de franci elvețieni”, arată Credere.

Banca Transilvania a preluat circa 2.250 de clienți cu credite în franci elvețieni de la Bancpost, când a cumpărat banca cu capital grecesc în 2018. O parte dintre debitori au stins creditele între timp, așa că mai rămăseseră circa 1.800 cu credite în franci pentru care BT a lansat o ofertă de conversie în 2018.

Senatul modifică OUG 37/2020 privind suspendarea ratelor cu aceleași prevederi din legea PSD: fără costuri pentru debitori, se califică aproape oricine CITEȘTE ȘI Senatul modifică OUG 37/2020 privind suspendarea ratelor cu aceleași prevederi din legea PSD: fără costuri pentru debitori, se califică aproape oricine

Circa 1.000 au acceptat oferta de conversie cu discount de 18%, iar restul au rămas cu creditele în franci în continuare. Dintre cei din urmă, 381 aveau în contracte stipulat cu comision de administrare de 0,1% aplicat la soldul creditului.

“Vrem să mulțumim pe această cale echipei de negociere de la Banca Transilvania pentru abordarea constructivă, în contextul în care practica instanțelor judecătorești pe comisionul de administrare este, mai degrabă, favorabilă băncilor și presupune un cost însemnat pentru ambele părți”, arată reprezentanții asociației.

Asociația Credere mai discută cu Banca Transilvania și reducerea dobânzilor pentru clienții care plătesc dobânzi ridicate, de 7-8% pe an, după ce au făcut restructurări pe creditele în franci elvețieni și unde comisionul de administrare a fost inclus în dobândă.

Credere a invitat la începutul acestui an băncile care au acordat credite în franci elvețieni să participe la o renegociere a acestor împrumuturi, însă doar Banca Transilvania a da curs invitației, arată asociația.

Banca Transilvania a adus în portofoliu credite în franci elvețieni prin preluarea succesivă a Volksbank și Bancpost. În cazul împrumuturilor de la Volksbank, Banca Transilvania a eliminat comisionul de risc ce adusese un val de procese fostei bănci austriece.

Un franc elvețian valora 1,9-2,2 lei în perioada 2007-2008, când împrumuturile în această monedă erau populare datorită dobânzilor mici, înainte de izbucnirea crizei financiare, față de 4,55 lei în prezent.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bancpost
credere
credite franci elvetieni
comision de administrare