Banii din împrumutul de 3,3 miliarde de euro au intrat în conturile Trezoreriei

Banii din împrumutul de 3,3 miliarde de euro au intrat în conturile Trezoreriei
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 27 mai 2020

Cele 3,3 miliarde de euro împrumutate săptămâna trecută de către Guvern, prin vânzarea de eurobonduri, au intrat în contul Trezoreriei marți, a anunțat Ministerul Finanțelor. Informația orivind împrumutul a fost anunțată de Profit.ro în urmă cu peste o săptămână. Ministerul Finanțelor, ca emitent al eurobondurilor, a avut restricții de comunicare pe acest subiect.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit Ministerului Finanțelor, emisiunea de euroobligațiuni a înregistrat o serie de performanțe:

  • prin volumul cererii, precum și prin volumul final al tranzacției, este cea mai mare emisiune de euroobligațiuni lansatã de un emitent suveran din zona non-Euro și a doua cea mai mare din regiunea CEE;
  • tranzacția reprezintã cel mai mare volum de finanțare realizat de Romania într-o singurã zi;
  • s-a bucurat de cea mai mare cerere înregistratã vreodatã la o emisiune din partea investitorilor înainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 12 miliarde de euro), dar și la închiderea tranzacției când nivelul cererii s-a menținut la un nivel record, de 12 miliarde euro;
  • s-a realizat cea mai mare reducere a costului fațã de nivelul inițial lansat în piațã, de 50 de puncte de bazã.

"Guvernul rãmâne în continuare pe deplin angajat în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2, iar împrumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanțare în creștere, rezultate din deficitul bugetar și volumul refinanțãrii datoriei publice. În contextul actual, dominat de efectele socio-economice negative cauzate de pandemia COVID-19, atât volumul atras, precum și cererea record din partea investitorilor și primele de emisiune aferente tranzacției reprezintã realizãri deosebite ale României, în calitate de emitent suveran din categoria piețelor emergente", a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

ULTIMA ORĂ Modificări la IMM Invest: Dispar ipoteca pe bunuri și declarația pe propria răspundere. Firmele nu mai trebuie să facă dovada că au fost afectate de criză CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Modificări la IMM Invest: Dispar ipoteca pe bunuri și declarația pe propria răspundere. Firmele nu mai trebuie să facă dovada că au fost afectate de criză

Valoarea totalã a emisiuni este de 3,3 miliarde euro, nivelul subscrierii finale fiind de peste 3 ori mai mare, prin participarea unui numãr de peste 585 de investitori. Fondurile aferente acestei tranzacții au intrat în conturile Trezoreriei marți, 26 mai.

Emisiunea a fost realizatã în douã tranșe, din care 1,3 miliarde euro cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,793% și o ratã de dobândã de 2,750% pe an și 2 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani, cu un randament de 3,624% și o rata de dobândã de 3,624% pe an.

Strategia de execuție a emisiunii a permis reducerea gradualã a costurilor, pe fondul unei suprasubscrieri masive pentru cele douã tranșe. Fațã de valorile cu care au fost lansate inițial în piațã cele douã tranșe, de 355 puncte de bazã peste cotația de referințã Mid-Swap pentru maturitatea de 5 ani lung și de 425 puncte de bazã peste cotația de referințã Mid-Swap pentru maturitatea de 10 ani, costurile au fost reduse cu 50 puncte de bazã, obținându-se în final prime de emisiune de 15 puncte de bazã pentru maturitatea de 5 ani lung, respectiv 20 puncte de bazã pentru maturitatea de 10 ani.

Baza investiționalã a tranzacției a fost una diversificatã din punct de vedere geografic, iar din punct de vedere al tipurilor de investitori, pentru ambele tranșe se distinge preponderența investitorilor de tipul “real money”, respectiv fonduri de active administrate privat și bãnci comerciale. De asemenea, este de remarcat o creștere a diversificãrii cãtre investitori din Asia și a participãrii în proporție de peste 65% a marilor investitori activi pe piețele internaționale de capital din SUA, Germania și Marea Britanie pentru tranșa cu maturitatea de 10 ani.

Guvernul își doboară propriul record la împrumuturi într-o singură lună, cu 23,6 miliarde de lei (4,9 miliarde euro) în luna mai CITEȘTE ȘI Guvernul își doboară propriul record la împrumuturi într-o singură lună, cu 23,6 miliarde de lei (4,9 miliarde euro) în luna mai

În ceea ce privește distribuția geograficã a investitorilor, pentru maturitatea de 5 ani lung (cu scadențã la 26 februarie 2026), aceasta a fost urmãtoarea: Marea Britanie și Irlanda 22%, SUA 14%, Germania și Austria 15%, România 6%, CEE 6%, Elveția 5%, Italia 7%, Franța 4%, restul Europei 16%, Asia 5%. Pentru maturitatea de 10 ani, distribuția geograficã a investitorilor a fost urmãtoarea: Marea Britanie și Irlanda 35%, SUA 23%, Germania și Austria 9%, România 8%, CEE (exclusiv România) 6%, Elveția 5%, Italia 2%, Franța 2%, restul Europei 7%, Asia 3%.

Distribuția pe categorii de investitori pentru maturitatea de 5 ani lung a fost preponderent cãtre fonduri de active administrate privat, respectiv 56%, 23% cãtre bãnci comerciale și private, 1% cãtre fonduri de pensii și companii de asigurãri, 6% instituții oficiale  și 14% fonduri de investiții. Pentru maturitatea de 10 ani, distribuția în funcție de tipul investitorilor a fost urmãtoarea: fonduri de active administrate privat 70%, bãnci comerciale și private 13%, fonduri de pensii și companii de asigurãri 3%, instituții oficiale 3%, fonduri de investiții 11%.

Tranzacția a fost intermediatã de cãtre BNP Paribas, Erste Group Bank AG, ING Bank N.V., J.P. Morgan Securities plc, Raiffeisen Bank International AG și Unicredit Bank AG.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
dobanzi
costuri de imprumut
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor
eurobonduri