BCE ar putea începe retragerea măsurilor de stimulare

BCE ar putea începe retragerea măsurilor de stimulare
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 sep 2021

Banca Centrală Europeană se pregătește să facă față perspectivei ca inflația să depășească ținta deja majorată a BCE, deschizând calea pentru oprirea programului de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) în martie, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BCE, care intenționa în decembrie să ia o decizie privind viitorul PEPP, se așteaptă la atenuarea inflației în 2022-2023, după creșterea din acest an, în urma redresării economiei în urma pandemiei, scrie Agerpres.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

Dar conversațiile cu membri ai Consiliului guvernatorilor, sub protecția anonimatului, au arătat că mulți dintre ei, dacă nu majoritatea, susțin că noile previziuni privind inflația în zona euro (2,2% în 2021, 1,7% în 2022 și 1,5% în 2023) sunt prea scăzute.

Perturbările din lanțurile de aprovizionare, care durează mai mult decât se estima, deficitul de angajați, banii investiți în economie de persoanele private și măsurile de stimulare ale BCE ar putea duce la creșterea inflației.

Un nivel mai ridicat al inflației ar putea determina BCE să oprească programul achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie conform programului, în martie 2022, deși dezbaterea e abia la început.

Unii oficiali ai BCE ar prefera majorarea programului de achiziționare de active (asset purchase programme - APP), de exemplu la 40 miliarde de euro pe lună, față de 20 miliarde de euro pe lună în prezent.

"Credem că majorarea inflației este în mare parte tranzitorie", susțin sursele.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Luna trecută, rata inflației în zona euro a ajuns la 3%, cu mult peste ținta de 2% avută în vedere de BCE și ar putea urca până la 3,5% în luna noiembrie, dar cu toate acestea instituția de la Frankfurt se așteaptă la o scădere rapidă în următorii ani, ceea ce va duce ritmul de creștere a prețurilor sub nivelul de 2%.

Cu toate acestea, creșterea prețurilor la materii prime, problemele apărute de-a lungul lanțurilor de aprovizionare și înmulțirea semnalelor referitoare la o criză a mâinii de lucru pun sub semnul întrebării prognozele oficialilor BCE cu privire la creșterea prețurilor de consum, apreciază analiștii.

La ședința din 9 septembrie, Banca Centrală Europeană a decis să mențină nemodificată dobânda de politica monetară, la cel mai scăzut nivel din istorie, dar a anunțat că va încetini în trimestrul patru din 2021 ritmul programului de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP), care a ajutat la păstrarea costurilor de împrumut scăzute pentru guverne și afaceri.

Potrivit unui comunicat de presă al BCE, Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv minus 0,50%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
coronavirus