BCR, executată silit de către clienții care au câștigat procesul la ICCJ

BCR, executată silit de către clienții care au câștigat procesul la ICCJ

Sursa foto: Laszlo Raduly

Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 6 nov 2015

Banca Comercială Română este executată silit de către clienții care au câștigat un proces pe clauze abuzive la Înalta Curte de Casație și Justiție. Executarea privește comisioanele încasate necuvenit de către bancă și pornește după ce Judecătoria sectorului 3 a respins cererea băncii de suspendare provizorie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BCR, cea mai mare bancă din România, este în executare silită, la cererea a aproximativ 200 de clienți care au câștigat definitiv un proces cu banca pe clauze abuzive. Decizia finală a fost luată de ÎCCJ, care a admis recursul clienților reprezentați de avocatul Gheorghe Piperea și l-au respins pe cel al băncii.

BCR a făcut contestație la Judecătorie împotriva executării silite și a cerut o suspendare provizorie, însă instanța de la Sectorul 3 a respins definitiv această cerere, astfel că executarea își urmează cursul.

Mult mai importante decât comisioanele sunt veniturile băncii din dobânzi. ÎCCJ a stabilit că BCR a utilizat o clauză de dobândă abuzivă în contractele de credit încheiate înainte de 2010. Banca stabilea dobânda curentă a creditelor în funcție de Dobânda de Referință Variabilă (DRV), care se afișa la sediile băncii, la care se adăuga o marjă fixă. ÎCCJ a decis eliminarea referirii la DRV din contracte, dar nu este clar ce înseamnă asta pentru clienți, având în vedere că motivarea nu a fost redactată.

Avocații celor două părți clamează victoria. Dacă Piperea spune că debitorii vor achita dobânzi de 1-2%, partea fixă din marjă, avocații băncii de la Nestor Nestor Diculescu Kingsten Peterson cred că împrumutații nu au câștigat, de fapt, nimic, și că vor trebui să negocieze cu banca o nouă dobândă.

BCR încearcă să închidă pe cale amiabilă litigiile cu clienții și a lansat o ofertă de reducere a ratelor către împrumutați. Banca a anunțat recent că 15.000 de debitori au acceptat oferta.

La cererea Profit.ro, BCR nu a furnizat o poziție privind executarea silită până la momentul publicării acestui articol.

BCR, deținută de austriecii de la Erste, a anunțat azi un profit de 904 milioane de lei, la 9 luni. Veniturile operaționale ale băncii sunt, însă, scădere, pe fondul reducerii încasărilor din dobânzi și comisioane.

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
executare silita bcr
clauze abuzive bcr