BERD investește masiv în Balcanii de Vest

BERD investește masiv în Balcanii de Vest
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 sep 2021

BERD a investit 1,3 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari) în Balcanii de Vest în 2020 și va ajunge la aceeași sumă în 2021, a anunțat vicepreședintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Pierre Heilbronn, transmite Reuters.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Heilbronn a declarat pentru Reuters că 2020 a fost un an neobișnuit, din cauza pandemiei de COVID-19, care a determinat instituția financiară să investească în proiectele aprobate anterior, dar și să sprijine schimbările politice din cele șase țări din Balcanii de Vest în care este prezentă, scrie Agerpres.

Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite CITEȘTE ȘI Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite

În ultimele aproape trei decenii, BERD a sprijinit Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru și Serbia - care toate speră să adere la Uniunea Europeană - să-și ajusteze economiile pentru a îndeplini standardele UE.

Deși prioritare rămân investițiile în infrastructură, BERD se implică din ce în ce mai mult pentru a ajuta regiunea, dependentă de energia produsă prin arderea cărbunelui, să facă tranziția la energia verde, a explicat Heilbronn. Acesta a avertizat că banii publici nu vor fi suficienți și trebuie mobilizați investitorii privați.

"Unul dintre obiectivele vizitei mele în Balcanii de Vest este să impulsionez agenda verde", a declarat Heilbronn.

În condițiile în care China investește masiv în regiune, în special în infrastructură și energie, Heilbronn a explicat că EBRD este îngrijorată când investițiile nu îndeplinesc criteriile de sustenabilitate și nu duc la crearea de locuri de muncă pe plan local.

PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia, se așteaptă să înceapă operațiunile în România anul viitor CITEȘTE ȘI PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia, se așteaptă să înceapă operațiunile în România anul viitor

În România, BERD este un investitor major și se concentrează asupra finanțării infrastructurii, creșterii productivității și consolidării sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit aproape nouă miliarde de euro în economia țării, iar 76% dintre aceste investiții au mers în sectorul privat. De la începutul acestui an, BERD a semnat proiecte de investiții în valoare totală de 127 milioane de euro în România, după ce anul trecut a oferit o finanțare de 340 milioane de euro pentru economia românească.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost înființată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist și a le ajuta să facă tranziția la economia de piață. În prezent, BERD investește în 38 de economii din Europa Centrală și de Est, Africa de Nord și Orientul Mijociu. 

viewscnt
Afla mai multe despre
berd
investitii