BNR nu va lăsa leul să se deprecieze prea mult în caz unui Brexit – analiză Erste

BNR nu va lăsa leul să se deprecieze prea mult în caz unui Brexit – analiză Erste
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 20 iun 2016

Băncile centrale din Croația, România și Serbia vor interveni în piață pentru a preveni o depreciere prea mare a monedelor naționale în cazul unui Brexit, în timp ce instituțiile corespondente din Polonia și Ungaria vor permite o volatilitate ușor mai crescută, potrivit unei analize Erste Bank.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Leul s-a devalorizat cu mai puțin de 1% în raport cu euro în ultima săptămână și jumătate, perioadă în care îngrijorările investitorilor în privința unei eventuale ieșiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană s-au intensificat, declanșând o volatilitate crescută pe piețe.

"Un eventual Brexit ar putea cauza noi pierderi pentru leu, însă estimăm că banca centrală va preveni volatilitatea extremă, conform regimului de flotare controlată. Dacă britanicii aleg să rămână membrii UE, leul ar putea să recupereze o parte din pierderile recente", se arată în analiza publicată luni.

Oficial BCE: Toate băncile centrale sunt gata să intervină în cazul unui Brexit, nu doar BCE CITEȘTE ȘI Oficial BCE: Toate băncile centrale sunt gata să intervină în cazul unui Brexit, nu doar BCE

Băncile centrale din Croația și Serbia vor interveni și ele în piețe pentru a controla deprecierea monedelor naționale, consideră analiștii Erste. În cazul Poloniei și Ungariei, băncile centrale ar putea permite o volatilitate ușor mai crescută a monelor locale, peste pragul de 4,5 zloți, respectiv, 318 forinți pentru un euro.

Luni, cursul zlot/euro a fost stabilit la 4,3945 unități, iar cursul forint/euro la 312,46 unități.

Majoritatea valutelor din Europa Centrală și de Est înregistrau aprecieri ușoare față de euro în jurul orei 15:20 (ora României), iar cotația pentru lira sterlină a crescut puternic, în condițiile în care cele mai recente sondaje de opinie din Marea Britanie indică un avans de trei puncte pentru susținătorii rămânerii în UE.  

Tabăra care militează pentru menținerea statutului de membră UE pentru Marea Britanie a câștigat teren după uciderea, joi, a deputatei britanice Jo Cox. În săptămâna anterioară, sondajele arătau o creștere a sprijinului pentru Brexit.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
leu
brexit
interventie
volatilitate