BRD, profit în scădere cu 8,3% în primul trimestru, creștere cu 9% a creditelor noi

BRD, profit în scădere cu 8,3% în primul trimestru, creștere cu 9% a creditelor noi
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 6 mai 2021

BRD Groupe Société Générale a înregistrat o profitabilitate în scădere în primul trimestru din 2021 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul unei scăderi ușoare a veniturilor și al unei creșteri a cheltuielilor operaționale. Banca și-a majorat portofoliul de credite, după un avans de 9% a împrumuturilor nou acordate. Rezultatul pe acțiune este de 0,3160, în comparație cu 0,3435 anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Venitul net bancar la nivelul Grupului BRD a atins 759 milioane lei în primul trimestru al anului 2021, relativ stabil în comparație cu nivelul din primul trimestru al anului 2020 (-1.0% an/an, de la 767 milioane lei în primul trimestru al anului 2020).

Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 7,4% în primul trimestru al anului 2021, fiind afectate de ratele de piață mici în primul trimestru al anului (media ratei ROBOR la 3 luni în primul trimestru al anului 2021 fiind de 1,65% față de 3,03% în primul trimestru al anului 2020).

Fondurile de pensii administrate NN depășesc reperul unei dețineri de 5% din acțiunile Alro. Alerte în piață cu privire la reducerea free-float-ului real pe bursă CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii administrate NN depășesc reperul unei dețineri de 5% din acțiunile Alro. Alerte în piață cu privire la reducerea free-float-ului real pe bursă

Presiunea asupra veniturilor nete din dobânzi a fost compensată de performanța mai bună a veniturilor nete din comisioane și a altor venituri bancare.

“În cazul în care consecințele directe ale pandemiei se diminuează și, în același timp, se asigură o tranziție lină către neutralizarea măsurilor de sprijin, anul 2021 va fi, probabil, un an mai bun pentru economia României. În pofida măsurilor restrictive încă în vigoare pentru combaterea celui de-al treilea val al pandemiei, BRD marchează un început de an solid”, arată Francois Bloch, directorul executiv al BRD Groupe Societe Generale.

Veniturile nete din comisioane au înregistrat un avans de 1,3% în comparație cu primul trimestru al anului 2020, susținut de o contribuție mai mare din activitatea pe piața de capital și de o activitate tranzacțională sporită. Calmarea pieței financiare în comparație cu martie 2020 a dus la îmbunătățirea veniturilor din tranzacționare și efecte pozitive din reevaluare, influențând favorabil evoluția altor venituri.

Cheltuielile operaționale au totalizat 438 milioane lei în primul trimestru al anului 2021, +1,9% excluzând contribuția mai mare la Fondul de Garantare a Depozitelor și Fondul de Rezoluție (49,4 milioane lei recunoscută în întregime în primul trimestru al anului 2021, în comparație cu 43,3 milioane lei în 2020).

Cheltuielile cu personalul s-au redus cu 5,1% în dinamică anuală în primul trimestru al anului 2021, ca urmare a creșterii automatizării și a câștigurilor de productivitate. Cheltuielile care nu țin de personal au fost determinate de accelerarea investițiilor în transformarea digitală și de costurile sanitare excepționale, în timp ce alte cheltuieli au rămas sub control strict.

Calitatea portofoliului de credite a rămas stabilă, dacă este măsurată din perspectiva ratei creditelor neperformante, care a rămas la 3,3%.

Costul net al riscului a atins 55 puncte de bază în primul trimestru al anului 2021, fiind legat în principal de portofoliul retail, în timp ce rata de acoperire cu provizioane a fost menținută la un nivel ridicat (73,3% la finalul lunii martie 2021, la nivelul Băncii).

Profitul net al Grupului BRD a atins 222 milioane lei în primul trimestru al anului 2021, față de 241 milioane lei în primul trimestru al anului 2020. Rentabilitatea capitalurilor proprii s-a situat la un nivel ridicat de o singură cifră (9% în primul trimestru al anului 2021 față de 11,8% în primul trimestru al anului 2020, scăderea fiind determinată în mare măsură de baza de capital mai mare).

Rata de adecvare a capitalului a ajuns la 31,6% la 31 martie 2021 (BRD individual), în comparație cu 22,6% la 31 martie 2020, ca urmare a încorporării profitului din 2020 (net de dividende conform deciziei AGA, semnificativ limitate în acest an, în linie cu restricția reglementară), rezervelor din reevaluarea instrumentelor de datorie și scăderii cerințelor de capital determinate în principal ca urmare a scutirii temporare a ponderării la risc pentru datoria emisă în moneda unui alt stat membru (implementată prin Regulamentul 873/2020 cu privire la anumite ajustări ca răspuns la pandemia COVID-19).

Creditele nou-acordate persoanelor fizice au crescut cu 9% în dinamică anuală, bazându-se atât pe creșterea puternică a creditelor de consum (+19%) cât și a creditelor imobiliare, în afara programelor guvernamentale (plafonul alocat prin programul Noua Casă nefiind disponibil până la finalul primului trimestru). Portofoliul de credite acordate companiilor a înregistrat un avans de 7,8% față de finalul lunii martie 2020, determinat de finanțarea IMM (+19,4% în dinamică anuală, inclusiv leasing).

Portofoliul total de credite a avansat cu 3,7% față de anul trecut la 30,73 miliarde de lei.

În paralel, un ritm puternic de revenire este vizibil în activitatea de administrare a activelor, valoarea acestora atingând 4,61 miliarde lei la finalul lunii martie 2021, în creștere cu 27% față de aceeași perioadă a anului trecut, ducând la o cotă de piață de 19,4% (+1,5 puncte procentuale față de finalul primului trimestru al anului 2020).

Banca raportează o creștere accelerată a adoptării instrumentelor digitale. Numărul de utilizatori activi unici ai aplicațiilor de mobile și internet banking  a ajuns la 763.000 la finalul lunii martie 2021, în creștere cu 22% în dinamică anuală, în timp ce numărul de tranzacții prin intermediul canalelor electronice a crescut cu 45% în dinamică anuală.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
profit brd
rezultat brd