CEC Bank, profit în scădere cu o treime în primul trimestru. Creștere a activelor cu o cincime

CEC Bank, profit în scădere cu o treime în primul trimestru. Creștere a activelor cu o cincime
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 20 mai 2022

Banca de stat CEC Bank a încheiat primul trimestru cu un profit net în scădere cu o treime la 54,2 milioane de lei comparativ cu primele trei luni din 2021, în principal ca urmare a creșterii cheltuielilor cu contribuția la fondurile de garantare și rezoluție. Activele băncii s-au majorat cu circa o cincime față de primul trimestru al anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 15% față de perioada similară a anului trecut, până la 319,1 milioane de lei, în timp ce veniturile nete din comisioane au crescut cu 11% la 77,8 milioane de lei. Banca a înregistrat cheltuieli cu contribuția la fondurile de garantare și rezoluție în valoare de 51,9 milioane de lei, de două ori mai mari decât în perioada similară a anului trecut.

Banca a înregistrat cheltuieli nete cu provizioane/ajustări aferente creditelor acordate clientelei nebancare (inclusiv cheltuiala cu ajustările pentru creanțe depreciate) în cursul primului trimestru din anul 2022 în valoare de 106 milioane de lei, în linie cu evoluția înregistrată în 2021.

Profitul net a scăzut astfel cu 27,5 milioane de lei față de primul trimestru din 2021 la 54,2 milioane de lei.

Banca a acordat 8.400 de credite noi în valoare cumulată de 2,4 miliarde de lei, dintre care 900 de milioane de lei credite de investiții pentru firme. Valoarea creditelor noi pentru persoane fizice acordate în trimestrul I depășește 625 milioane de lei, creditele pentru locuințe având o pondere de circa 67%

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale

Creditele în sold, la valoare brută acordate clienților se ridică la 27,8 miliarde de lei, în creștere cu 17,9% față de primul trimestru din 2021.

”În ciuda provocărilor apărute în contextul pandemiei și al conflictului din Ucraina, CEC Bank a continuat să susțină economia și planurile clienților, dovadă fiind finanțările în creștere”, spune Bogdan Neacșu, președintele CEC Bank.

Depozitele atrase de la clienți au crescut cu 15,8% față de perioada similară a anului trecut, în contextul în care la sfârșitul lunii februarie 2022, odată cu debutul crizei din Ucraina, a crescut preferința publicului pentru numerar, în special în valută, precizează banca.

CEC Bank a lansat în primul trimestru al lui 2022 creditele ipotecare verzi, cu costuri mai mici decât cele standard și finanțări BEI pentru IMM-uri, pentru investiții în panouri fotovoltaice și alte proiecte verzi.

Iar la începutul lunii martie 2022, CEC Bank a primit primul rating internațional de emitent de la Fitch: BB.

Rata creditelor neperformante a înregistrat un nivel de 5,59%, în ușoară creștere față de nivelul de 5,29% înregistrat la sfârșitul anului 2021.

Rata fondurilor proprii totale se situa la un nivel de circa 22,60%, la sfârșitul primului trimestru din 2022, peste nivelul cerinței globale de capital (OCR) aplicabilă băncii. Rata de rentabilitate a capitalurilor (ROE) a fost de 5,97%, în condițiile majorării fondurilor proprii la sfârșitul anului.

CEC Bank are în prezent cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale.

viewscnt
Afla mai multe despre
cec bank
profit cec bank
rezultate cec bank