CFA: Indicatorul de Incredere Macroeconomică a crescut în septembrie cu un punct procentual

CFA: Indicatorul de Incredere Macroeconomică a crescut în septembrie cu un punct procentual
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 oct 2020

Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut în septembrie cu un punct procentual, față de august, până la valoarea de 34,3 puncte.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"În luna septembrie 2020, Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut față de luna anterioară cu 1 punct până la valoarea de 34,3 puncte, (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 13,2 puncte). Această evoluție s-a datorat componentei de condiții curente a indicatorului, arată asociația.

Moody\'s a păstrat ratingul României în categoria recomandată investitorilor, situație anticipată de analiști. Abordarea Moody\'s poate fi un semnal și pentru deciziile Fitch și S&P, programate în curând CITEȘTE ȘI Moody's a păstrat ratingul României în categoria recomandată investitorilor, situație anticipată de analiști. Abordarea Moody's poate fi un semnal și pentru deciziile Fitch și S&P, programate în curând

Astfel, Indicatorul condițiilor curente a crescut, față de luna anterioară cu 10,5 puncte, până la valoarea de 33 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 32,3 puncte). Indicatorul anticipațiilor a crescut în luna august cu 3,8 puncte până la valoarea de 35 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 3,7 puncte), scrie News.ro

"În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, 96% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), neexistând nicio opinie de apreciere a leului. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de șase luni este de 4,9284, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este pactic 5 lei pentru un euro (4,9996), în condițiile în care anticipațiile individuale au variat între 4,8700 și 5,2500)", spun analiștii.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (octobrie 2021/octombrie 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,87%.

De aseemena, 64% anticipează majorarea primei de risc (măsurată prin CD) a României în următoarele 12 luni.

Din luna aprilie a acestui an, în cadrul sondajului au fost adăugate și întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naționale, iar rezultatele pentru luna septembrie 2020 relevă: "durata impactului economic al cornavirusului: cea mai mare parte a respondenților (52%) anticipează că acesta se va resimți puternic până în trimestrul III al anului 2021; deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipațiilor este 7,9%; evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2020: valoarea medie a anticipațiilor este -4,5%; rata șomajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipațiilor este 6%".

Mai mult, 56% dintre participanții la sondaj consideră că adoptarea modalității de muncă remote are un caracter permanent, iar alți 52% dintre participanți spun că impactul utilizării extensive a muncii remote asupra închirierii de spațiu de tip « office » va fi de lungă durată (câțiva ani), sau chiar permanent (consideră 40% dintre participanții la sondaj).

52% dintre participanții la sondaj sunt de părere că utilizarea extensivă a muncii remote are un impact de creștere a cererii de proprietăți rezidențiale.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a fost lansat de Asociația CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroecnomice.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfa
curs valutar