Conferința EU FUNDS Profit.ro First Bank și Visa - Focus Brașov. Ionuț Encescu, FirstBank: Antreprenorii care vor proiecte cu fonduri UE să vină la noi sau la consultant încă de când au ideea. E mai important să înțeleagă decât să semneze

Conferința EU FUNDS Profit.ro First Bank și Visa - Focus Brașov. Ionuț Encescu, FirstBank: Antreprenorii care vor proiecte cu fonduri UE să vină la noi sau la consultant încă de când au ideea. E mai important să înțeleagă decât să semneze
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 30 mai 2023

Ionuț Encescu, Head of Products and Digital Innovation HUB la FirstBank, recomandă antreprenorilor să meargă întâi la bancă sau la un consultant înainte de a se apuca de proiecte cu fonduri europene, din cauza complexității acestora și a faptului că presupun un anumit tip de disciplină. Encescu spune că banca a investit în pregătirea forței de vânzări, care poate să îndrume clienții.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Cred că informația potrivită la momentul potrivit este cea mai importantă. Și atunci am considerat că nu trebuie să dezvoltăm doar un centru de know-how în head office ci să educăm cât mai bine forța noastră de vânzări”, spune Encescu, în cadrul conferinței ”EU FUNDS Profit.ro First Bank și Visa - Finanțăm digitalizarea României - Focus Brașov - Ediția a II-a”.

Banca a făcut parteneriate cu firme de consultanță din zona fondurilor europene și organizează discuții cu autoritățile în care să ofere feedback cu privire la programele derulate și să difuzeze informația mai departe, arată Encescu.

”Suntem acel mijlocitor care îl ajută pe client să-și facă proiectul mai repede, să aibă mai puține bătăi de cap, având la dispoziție sursele de finanțare necesare”, spune directorul de produse și inovare digitală al FirstBank.

El recomandă antreprenorilor să meargă la bancă sau la consultant încă din momentul în care au o idee care se dorește finanțată prin fonduri europene.

”Cred că finanțarea europeană presupune o mai mare disciplină în ceea ce-l privește pe antreprenor, atât din punct de vedere al disciplinei documentare, a aduna toate hârtiile necesare pentru a justifica toate lucrurile necesare, dar și din punct de vedere al disciplinei de project management, pentru că atunci când ai un proiect cu fonduri europene nu mai poți să te comporți ca atunci când ai un proiect din fonduri proprii, să nu-ți mai notezi sau să nu ții minte, sau să nu ai niciun fel de condiții. Trebuie să respecți anumite condiții, anumiți pași, să faci lucrurile la timpul lor. Trebuie să respecți anumite condiții pe care ți le pune autoritatea sau contractul”, explică Encescu.

Din cauza condițiilor mai stricte atașate de fondurile europene, este obligatoriu ca acestea să fie înțelese înainte de accesarea granturilor.

”Sunt mulți antreprenori care îl cheamă pe consultant și zic: arată-mi unde să semnez! Și începe să semneze acolo... E mult mai important să înțelegi în loc să semnezi! Și apoi îți dai seama că nu poți să respecți condițiile sau nici măcar nu le știi, pentru că nu le înțelegi”, spune Encescu.

FirstBank finanțează până la 100% din granturile europene, inclusiv TVA, până la virarea fondurilor europene în conturile firmei beneficiare. De asemenea, acordă și credite de până la 85% din contribuția proprie, inclusiv TVA, pe o perioadă de până la 10 ani de zile. ”Cumva ne pliem pe toate tipurile de business, de recuperare a cash-flow-ului pe care le are o companie”, susține Encescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
first bank
ionut encescu