Conferința Profit.ro - Francois Bloch, BRD: OUG 114 trebuie eliminată în întregime

Conferința Profit.ro - Francois Bloch, BRD: OUG 114 trebuie eliminată în întregime
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 11 nov 2019

Francois Bloch, directorul executiv al BRD Societe Generale, spune că OUG 114/2018, prin care a fost introdusă taxa pe activele bancare, nu trebuie modificată, ci eliminată cu totul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul PSD/ALDE a venit, la finele anului 2018, cu o ordonanță de urgență care a luat piața prin surprindere. Printre numeroasele taxe sectoriale impuse și plafonări de prețuri s-a regăsit și o taxă pe activele bancare, numită drept una pe lăcomie în draftul legislativ și legată de ROBOR. După adoptare, ordonanța a fost modificată, cuantumul taxei a fost redus, dar a fost introdus și un nou indicator de variație pentru creditele populației.

Ce ar trebui modificat la OUG 114?

“Trebuie eliminat tot”, răspunde sec Francois Bloch, la conferința Profit.ro Starea economiei mondiale la 11 ani de la criza economică. Suntem pregătiți pentru o nouă recesiune?, alături de șefii principalelor bănci din România și de economistul Nouriel Roubini.

Conferința este organizată cu sprijinul Apa Nova, Bursa de Valori București, MET Romania Energy, SARTO, Sensodays, Digi

Statul a încercat să vopsească taxa pe active drept una care stimulează creditarea, dând băncilor ocazia să reducă cuantumul acesteia în situația în care cresc bilanțul de credite peste un anumit nivel sau reduc marjele.

Pentru Omer Tetik, directorul executiv al Băncii Transilvania, pretenția că o taxă pe creditare reprezintă un stimul pentru creditare reprezintă un non-sens.

Bogdan Drăgoi, directorul general al SIF Banat-Crișana, spune și el că întreaga ordonanță trebuie eliminată.

“De ce a fost introdusă? A fost o problemă de lichiditate. Guvernul avea nevoie de bani rapid, pentru a face un deficit mai mic în anul următor. Pentru a preveni o problemă similară trebuie să adresezi cauza – cheltuirea excesivă într-o direcție”, arată Drăgoi.

Noul ministru al Finanțelor din partea PNL declara recent că taxa pe active va fi eliminată integral de anul viitor, în timp ce indicatorul privind creditele acordate consumatorilor va fi modificat la propunerea BNR.

La rectificarea de la jumătatea anului, PSD a estimat la 300 de milioane de lei încasările din taxa bancară pentru acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
francois bloch
brd
taxa bancara
taxa active bancare
oug 114