Creditarea a crescut cu aproape 15% în 2021, cel mai ridicat ritm de după criza financiară

Creditarea a crescut cu aproape 15% în 2021, cel mai ridicat ritm de după criza financiară
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 26 ian 2022

Creditul neguvernamental acordat de bănci a crescut în decembrie 2021 față de anul anterior cu 14,8%, fiind cel mai ridicat nivel de după criza financiară din 2008-2009. Creditul în lei a avansat cu aproape o cincime, însă viteza în termeni reali este de sub 11%, în condițiile accelerării inflației.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Creditul acordat firmelor și populației a ajuns la 324,2 miliarde de lei în decembrie anul trecut, o creștere de 0,7% față de noiembrie și un avans de 14,8% față de decembrie 2020, arată datele publicate de Banca Națională a României.

Creditul în lei a crescut cu 15,3% la 234,8 miliarde de lei, mai ales pe fondul accelerării dinamicii împrumuturilor acordat firmelor, de peste 26% la 98 de miliarde de lei. În general, în ultimii ani, creditul acordat populației avea cea mai mare dinamică (anul trecut a fost de 15,3%), însă finanțarea întreprinderilor a fost puternic susținută de către stat prin subvenții de risc și dobândă în programul IMM Invest.

Împrumuturile în valută au crescut pe sold cu 3,9% la echivalentul a 89,4 miliarde de lei. Creșterea a venit exclusiv din sectorul firmelor, unde dinamica a fost una de aproape 13%, în timp ce creditul în valută acordat populației a scăzut cu circa 12% la 27,5 miliarde de lei.

Depozitele rezidenților au crescut anul trecut cu aproape 14% la 479,3 miliarde de lei – avansul a fost unul puternic în decembrie, de 3,6%.

”Dizidenții” din BNR au votat din nou pentru o creștere mai rapidă a dobânzilor. Banca arată spre încetinirea creșterii economice CITEȘTE ȘI ”Dizidenții” din BNR au votat din nou pentru o creștere mai rapidă a dobânzilor. Banca arată spre încetinirea creșterii economice

Depozitele în lei s-au majorat cu 13,5% la 311,4 miliarde de lei, dar avansul pe valută a fost și mai ridicat, de circa 15% la 167,9 miliarde de lei echivalent. Cea mai ridicată dinamică a fost în rândul firmelor, care și-au crescut lichiditățile din bănci cu 19% atât pe lei, cât și pe valută.

Masa monetară a crescut rapid anul trecut – un avans de peste o cincime la 406,8 miliarde de lei. Numerarul în circulație a ajuna la 96,1 miliarde de lei, în creștere cu 9%.

Inflația a fost deosebit de ridicată în 2021, mai ales pe fondul creșterii prețurilor la energie, și a ajuns la 8,2% în decembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
creditare
crestere credit
credit consum
credit locuinte
credit firme
imm invest