Creditul pentru populație a crescut în iunie, dar cel pentru companii s-a redus

Creditul pentru populație a crescut în iunie, dar cel pentru companii s-a redus
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 25 iul 2016

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a scăzut cu 0,1% în iunie față de mai, pe fondul contracției creditului acordat companiilor nefinanciare, arată datele Băncii Naționale a României.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creditul privat scade în termeni lunari pentru prima dată în acest an după luna februarie. Contracția e de circa 295 de milioane de lei, la aproape 217,6 miliarde de lei.

Tendința pieței de a trece pe împrumuturi în monedă națională s-a păstrat. Soldul împrumuturilor în lei a continuat să crească, cu un avans lunar de 1,2%, în timp ce împrumuturile în valută au scăzut cu 1,7%.

Îndatorarea populației la bănci e în creștere

Creditul în lei pentru populație a crescut cu 2,7% în termeni lunari și cu aproape 31% în termeni anuali, în timp ce creditul în valută s-a contractat cu 0,9% față de mai și cu 12,5% față de anul anterior. Creditul în lei acordat populației l-a depășit cu aproape 10 miliarde pe cel în valută.

Curtea Constituțională: Băncile trebuie să invite clienții la renegocierea contractelor și să elimine clauzele abuzive CITEȘTE ȘI Curtea Constituțională: Băncile trebuie să invite clienții la renegocierea contractelor și să elimine clauzele abuzive

Pe sold, creditul acordat populației a crescut în iunie cu mai bine de 1,1 miliarde de lei (1%) la 110,5 miliarde de lei. BNR nu a publicat încă datele defalcate pe tipuri de credite acordate în iunie. În lunile anterioare cea mai mare creștere pe segmentul de populației a venit din creditele pentru locuințe.

Creditarea ipotecară ar putea să se tempereze sau să scadă în perioada următoare, în condițiile în care băncile au epuizat garanțiile de stat pentru programul Prima Casă, principalul motor al creditării. Un alt factor care ar putea influența negativ creditarea ipotecară este și creșterea avansurilor solicitate de bănci pentru creditele standard, ca urmare a intrării în vigoare a Legii dării în plată la mijlocul lunii mai.

Companiile au redus soldul împrumuturilor

Companiile n-au avut același apetit pentru îndatorare precum populația. Soldul împrumuturilor a scăzut atât pe componenta de lei, -0,3% în termeni lunari, cât și pe cea în valută, -2,5%. Per total, împrumuturile de la bănci au scăzut cu 1,4 miliarde de lei față de mai și cu 3 miliarde de lei față de iunie 2015, evoluție ce ar putea să fie influențată și de transferul din bilanțurile băncilor a unor portofolii de credite neperformante. În tot acest interval, creditul pentru populație a crescut cu peste 5 miliarde de lei și l-a depășit pe cel pentru firme.

Depozite în creștere

Lichiditatea economiei a continuat să crească în iunie, cu un avans lunar de 3% atât pe partea de depozite la termen cât și pe cea de conturi curente.

Depozitele privaților au crescut cu 1,3% la 259,4 miliarde de lei, cu un avans de 1,5% pe partea de lei și cu 0,8% pe cea de valută. Populația are depozite de circa 154,5 miliarde de lei, cu peste 2,1 miliarde de lei mai mult decât în mai.

Firmele au plasat la bănci depozite de aproape 105 miliarde de lei, cu peste un miliard față de nivelul din luna mai.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit privat
credit populatie
credit firme