De astăzi, procurorii pot cere băncilor, fără acordul judecătorului, date privind conturile unei persoane suspecte

De astăzi, procurorii pot cere băncilor, fără acordul judecătorului, date privind conturile unei persoane suspecte
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 23 mai 2016

Procurorii au începând de astăzi dreptul de a solicita unei bănci, fără acordul judecătorului, date privind conturile unei persoane, dacă există indicii temeinice legate de comiterea unei infracțiuni și motive pentru a se crede că datele solicitate constituie probe. Dreptul procurorilor a fost reglementat de Guvern prin ordonanță de urgență, care schimbă Codul de procedură penală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Procurorul poate solicita unei instituții de credit sau oricărei altei instituții care deține date privind situația financiară a unei persoane comunicarea datelor privind existența și conținutul conturilor unei persoane, în cazul în care există indicii temeinice cu privire la săvârșirea unei infracțiuni și există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe", este decizia Guvernului.

Aceeași ordonanță mai stabilește, așa cum Profit.ro a anunțat săptămâna trecută, că obținerea datelor privind tranzacțiile financiare efectuate de o persoană cercetată penal va putea fi realizată doar cu mandat de la judecător, dar că procurorul va putea obține, totuși, fără mandat date privind tranzacțiile financiare în cazuri urgente, precum cele în care obținerea unui mandat ar întârzia cercetările și ar putea favorizarea distrugerea probelor.

Guvernul a reglementat interceptările, furnizorii de comunicații electronice și servicii financiare - obligați să colaboreze CITEȘTE ȘI Guvernul a reglementat interceptările, furnizorii de comunicații electronice și servicii financiare - obligați să colaboreze

Actul normativ introduce astfel în Codul de Procedură Penală un nou articol privind “obținerea datelor privind tranzacțiile financiare ale unei persoane”.

Noul articol stabilește că obținerea datelor privind tranzacțiile financiare efectuate "se poate dispune de judecătorul de drepturi și libertăți de la instanța căreia i-ar reveni competența să judece cauza în primă instanță sau de la instanța corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripție se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a întocmit propunerea, cu privire la tranzacțiile financiare ale făptuitorului, suspectului, inculpatului sau ale oricărei persoane care este bănuită că realizează asemenea operațiuni cu făptuitorul, suspectul sau inculpatul".

Mandatul va fi eliberat dacă există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârșirea unei infracțiuni, măsura este necesară și proporțională cu restrângerea drepturilor și libertăților fundamentale, iar probele nu ar putea fi obținute în alt mod sau obținerea lor ar presupune dificultăți deosebite ce ar prejudicia ancheta ori există un pericol pentru siguranța persoanelor sau a unor bunuri de valoare.

LISTA Politicieni, artiști, oameni de afaceri și din showbiz incluși pe lista celor cu datorii la buget CITEȘTE ȘI LISTA Politicieni, artiști, oameni de afaceri și din showbiz incluși pe lista celor cu datorii la buget

În același timp, obținerea datelor privind tranzacțiile financiare ce urmează a fi efectuate poate fi dispusă pe o durată de cel mult 30 de zile.

Mandatul prin care este autorizată obținerea datelor privind tranzacțiile financiare ce urmează a fi efectuate poate fi prelungit, dar durata totală a măsurii nu poate depăși, în aceeași cauză și cu privire la aceeași persoană, 6 luni.

În cazurile în care există o urgență, iar obținerea mandatului ar conduce la o întârziere substanțială a cercetărilor, la pierderea, alterarea sau distrugerea probelor ori ar pune în pericol siguranța victimei sau a altor persoane, procurorul poate dispune obținerea datelor privind tranzacțiile financiare efectuate sau care urmează a fi efectuate.

Noile modificări la Codul de Procedură Penală interzic obținerea datelor privind tranzacțiile financiare dintre avocat și suspect, inculpat sau orice altă persoană pe care acesta o apără, cu excepția situațiilor în care există date că avocatul săvârșește sau pregătește săvârșirea unei infracțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
tranzactii
financiare
ancheta
penala
date
judecator
procuror
procedura penal