UPDATE DOCUMENT Proiect PSD votat de Senat. Ratele la credite sunt suspendate pentru oricine vrea, până la finele anului 2020, fără costuri și fără criterii

UPDATE DOCUMENT Proiect PSD votat de Senat. Ratele la credite sunt suspendate pentru oricine vrea, până la finele anului 2020, fără costuri și fără criterii
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 31 mar 2020

Partidul Social Democrat a trecut de comisiile din Senat propriul proiect prin care instituțiile de credit vor fi obligate să suspende ratele la cererea debitorilor de aproape toate felurile, pentru o perioadă de până la 9 luni, fără niciun cost și fără niciun criteriu. Vor fi suspendate și executările silite în curs, inclusiv cele deschise de recuperatorii de creanțe. În vigoare este deja o ordonanță de urgență a guvernului pe aceeași temă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

UPDATE 20.30 – Plenul Senatului a adoptat proiectul cu 86 de voturi pentru, 27 împotrivă și 17 abțineri. Senatorii PSD, ALDE, UDMR și Pro România au votat pentru, cei ai PNL împotrivă, în timp ce reprezentanții USR și PMP s-au abținut.

Obligația de plată a ratelor scadente va fi supusă unui moratoriu până la 31 decembrie 2020, prin prelungirea maturității creditului, fără costuri suplimentare, arată proiectul inițiat de PSD și trecut rapid cu amendamente prin comisiile de specialitate ale Senatului, act care acum este pe ordinea de zi a Plenului.

Pentru a beneficia de suspendare, persoanele fizice, persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, fundațiile, asociațiile și profesiile liberale trebuie să trimită o solicitare către creditor.

ULTIMA ORĂ Băncile se opun amânării generalizate a plății ratelor pe 9 luni și cer ca soluțiile să fie individuale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Băncile se opun amânării generalizate a plății ratelor pe 9 luni și cer ca soluțiile să fie individuale

Inițiativa nu are niciun fel de criteriu privind eligibilitatea debitorilor. Spre deosebire, OUG 37 aprobată de guvern arată că persoanele fizice trebuie să fi fost afectate direct sau indirect asupra veniturilor de pandemie, în timp ce firmele trebuie să aibă activitatea închisă parțial sau total ca urmare a deciziilor autorităților sau să aibă încasări mai mici cu un sfert în martie, comparativ cu ianuarie și februarie.

Debitorii nu vor plăti dobânzile și comisioanele amânate, care nu se vor capitaliza, potrivit proiectului parlamentar. Astfel, băncile vor suporta integral costurile amânării ratelor.

Ordonanța aprobată de guvern arată că debitorii vor plăti dobânzile amânate, care se vor adăuga la capitalul creditului – în cazul creditelor ipotecare nu se vor aplica dobânzi la dobânzile amânate. Totodată, OUG prevede acordarea de garanții de stat în cazul împrumuturilor ipotecare, garanții care lipsesc din inițiativa PSD.

Proiectul PSD mai prevede și că vor fi suspendate executările silite – “inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel”. Suspendarea executărilor silite ar urma să se facă atât pentru procedurile viitoare, cât și pentru cele în curs.

Inițiativa se aplică în relația cu instituțiile de credit, instituțiile financiare nebancare – inclusiv firmele de leasing - și colectorii de creanțe.

ULTIMA ORĂ Guvernul a publicat Ordonanța pentru amânarea ratelor la bănci cu până la 9 luni. Debitorii cu credite ipotecare vor plăti separat dobânzile amânate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a publicat Ordonanța pentru amânarea ratelor la bănci cu până la 9 luni. Debitorii cu credite ipotecare vor plăti separat dobânzile amânate

De suspendarea ratelor pot beneficia inclusiv debitorii “care se află  în  procedură  de  executare  silită,  în  procedură  de  dare  în  plată,  de  reorganizare  judiciară  sau  în  orice  alte  proceduri  judiciare  sau  extrajudiciare  care  tind  la  suspendarea efectelor contractelor de credit”.

Băncile au arătat ieri că se opun și Ordonanței mult mai benigne adoptate de Guvern și au cerut ca soluțiile de amânare a ratelor să fie aplicate în continuare individual, de la caz la caz.

Inițiativa PSD trebuie să mai primească și votul Plenului Senatului, apoi pe cel al Camerei Deputaților și apoi trebuie să fie promulgată de președinte. PSD poate încerca și modificarea OUG 37 atunci când va ajunge în Parlament, deși senatorul Daniel Zamfir declara că aceasta va fi respinsă și va fi impus proiectul de lege.

Raportul comisiei de fond poate fi văzut aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
suspendare rate banci
coronavirus
suspendare rate coronavirus
amanare rate banci
psd