Efectele dobânzilor negative și ale deprecierii: Valuta câștigă tot mai mult teren în economiile românilor. Numerarul și conturile curente cresc puternic, depozitele la termen, în declin

Efectele dobânzilor negative și ale deprecierii: Valuta câștigă tot mai mult teren în economiile românilor. Numerarul și conturile curente cresc puternic, depozitele la termen, în declin
Oana Osman
Oana Osman
scris 23 iul 2019

Depozitele pe termene de până în doi ani au scăzut, în iunie, cu 3% față de mai, iar creșterea față de aceeași luni a anului anterior nu mai este decât de 0,3%. Românii aveau depozitate la termen în bănci, la jumătatea anului, 145,4 miliarde de lei, sumă mai mică cu peste aproape 30 miliarde de lei decât totalul depozitelor “la vedere” (overnight), care au avansat cu 2,7% față de luna anterioară și cu aproape 14% față de iunie 2018. Economisirea în valută crește puternic pe toate segmentele, în timp ce depozitele în lei mai urcă doar în cazul populației, dar în ritm mai redus, scăzând însă la firme. Preferința pentru cash avansează de asemenea, pe o piață cu exces de lichiditate și dobânzi negative la depozite, numerarul în circulație crescând cu nu mai puțin de 10% față de jumătatea anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La finele lunii iunie, numerarul în circulație în afara sistemului bancar ajunsese la 71,5 miliarde de lei, cu 1,6% mai mult decât în mai și cu 10% peste nivelul înregistrat în urmă cu un an, potrivit datelor anunțate de BNR. Tendința de creștere a numerarului în circulație în ritm mai accentuat decât la alte componente ale masei monetare nu a fost, de altfel, niciodată întreruptă, astfel că nivelul de acum este dublu față de cel înregistrat în urmă cu cinci ani (iunie 2014) și triplu față de cel de acum 10 ani.

Adăugând la numerar și conturile curente în creștere, masa monetară în sens restrâns (M1) a marcat la finele lunii iunie un avans de 12,7% față de acum un an, după o creștere lunară de 2,4%, depășind 245 miliarde de lei.

Ritmul creditării a încetinit CITEȘTE ȘI Ritmul creditării a încetinit

Masa monetară în sens larg (M3), care include atât numerarul în circulație, depozitele overnight, depozitele la termen, cât și alte instrumente financiare (împrumuturi din operațiuni repo, acțiuni/unități ale fondurilor de piață monetară, titluri de natura datoriei cu maturitatea de până la doi ani inclusiv), s-a situat, la jumătatea anului, la 390,4 miliarde de lei, în creștere cu 7,7% (3,7% în termeni reali) față de jumătatea anului trecut și cu 0,3% (0,5% în termeni reali) față de mai.

Populația și firmele au depus în continuare sume mai mari la bănci, cu o creștere evidentă a preferinței pentru valută. În cazul populației, avansul depozitelor în valută a fost aproape dublu față de cel al depozitelor în lei, în ultimele 12 luni, acestea depășind 40% din totalul depozitelor populației. Creșterea vine în ciuda faptului că dobânzile oferite de bănci la repozitele în euro sunt nominal foarte aproape de zero, iar comisioanele aplicate fac ca la retragere deponentul să plece acasă cu mai puțini euro decât a depus, fiind însă protejat de deprecierea leului.

În cazul firmelor, orientarea către valută este și mai evidentă, cu o creștere de lunară în iunie de 2,8% (față de o scădere de 2,7% la depozitele în lei), care duce avansul anual la 6,3% (față de o creștere de doar 0,8% la depozitele în lei.

În total, depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna iunie 2019 cu 0,1% față de mai 2019, până la aproape 337 miliarde de lei, nivel mai mare cu 7,7% (3,7% în termeni reali) față de jumătatea anului trecut.

Depozitele în lei ale gospodăriilor populației s-au majorat cu 1% în iunie, până la 124,3 miliarde de lei, creșterea față de iunie 2018 fiind de 8,7% (4,7% în termeni reali).

În cazul altor sectoare (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare), scăderea de 2,7% din iunie a dus depozitele în lei până la 95,6 miliarde de lei.

Depozitele în valută ale rezidenților, exprimate în lei, s-au majorat cu 1,5% față luna anterioară, până la 116,9 miliarde de lei. Exprimate în euro, depozitele în valută s-au majorat cu 1,8%, până la 24,6 miliarde de euro. Comparativ cu aceeași lună a anului precedent, creșterea a fost de 12,9% (11,1% dacă sunt exprimate în euro).

Pe segmente de clienți, populația avea depozite în valută echivalând 84,8 miliarde de lei la jumătatea anului, cu 11,5 miliarde de lei echivalent mai mult decât în urmă cu un an. Creșterea față de iunie 2018 a fost de 15,6%, aproape dublă față de avansul depozitelor în lei (+13,8% exprimate în euro), după o creștere față de luna anterioară de 1% (1,2 la sută în termeni reali, respectiv +1,3% dacă depozitele se exprimă în euro.

În cazul companiilor, depozitele în valută au ajuns la 32 miliarde de lei la finele lunii iunie. Exprimate în lei, acestea au înregistrat o creștere de 2,8% (3,1% în termeni reali) față de luna anterioară, iar exprimate în euro au marcat un avans de 3.1%. Comparativ cu aceeași lună a anului precedent, depozitele în valută ale altor sectoare exprimate în lei s-au majorat cu 6,3%, respectiv cu 4,6% (exprimate în euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
depozite
lei
valuta
bnr