EXCLUSIV DOCUMENT PSD vrea deja să amendeze proiectul de suspendare a ratelor la bănci. Plățile sunt amânate 6 luni la cerere, executările silite sunt suspendate

EXCLUSIV DOCUMENT PSD vrea deja să amendeze proiectul de suspendare a ratelor la bănci. Plățile sunt amânate 6 luni la cerere, executările silite sunt suspendate
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 29 mar 2020

Partidul Social Democrat a venit cu propriul proiect prin care instituțiile de credit vor fi obligate să suspende ratele la cererea debitorilor persoane fizice, PFA, profesioniști și IMM. Senatorul Șerban Nicolae, președintele Comisiei juridice, vine deja cu amendamente prin care vor fi suspendate și executările silite în curs.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Obligația de plată a ratelor scadente va fi supusă unui moratoriu până la 30 septembrie 2020, prin prelungirea maturității creditului, arată proiectul depus de parlamentarii PSD.

Gemini Solutions: tehnologii care scriu viitorul CITEȘTE ȘI Gemini Solutions: tehnologii care scriu viitorul

Pentru a beneficia de suspendare, debitorii persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale, profesioniștii și întreprinderi mici și mijlocii trebuie să trimită o solicitare către bancă sau instituția financiară nebancară.

Proiectul se aseamănă ca formulare cu ordonanța de urgență a Guvernului, doar că are și câteva deosebiri importante. În OUG, cel puțin în ultima formă discutată, dobânzile amânate se adaugă la capitalul datorat de debitor (Profit.ro a explicat aici ce costuri presupune acest lucru), în timp ce PSD vrea ca băncile să suporte integral costul amânării ratelor - acestea nu vor primi nici garanții de stat pentru dobânzile amânate, așa cum propune PNL pentru împrumuturile iptoecare.

Firmele care nu-și pot onora contractele din cauza pandemiei COVID-19 ar trebui să renegocieze cu partenerii. Va fi o explozie de dosare în instanță, iar soluționarea cazurilor de forță majoră sau de impreviziune poate dura foarte mult CITEȘTE ȘI Firmele care nu-și pot onora contractele din cauza pandemiei COVID-19 ar trebui să renegocieze cu partenerii. Va fi o explozie de dosare în instanță, iar soluționarea cazurilor de forță majoră sau de impreviziune poate dura foarte mult

Pe de altă parte, proiectul Executivului PNL ar urma să includă toate persoanele juridice, inclusiv firmele mari, iar suspendarea merge până la 9 luni.

Deși inițiativa PSD e proaspătă și nu a intrat încă în dezbatere parlamentară, există deja amendamente. Senatorul PSD Șerban Nicolae, care este și președintele Comisiei juridice, vrea să modifice proiectul astfel încât creditorii să fie obligați și să suspende și executările silite – “inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel”. Suspendarea executărilor silite ar urma să se facă atât pentru procedurile viitoare, cât și pentru cele în curs.

“Dacă obligația de plată a ratelor scadente se suspendă, pentru identitate de tratament, se impune ca și executarea popririlor să se suspende. Altfel, cei cu conturile poprite sunt în situația să-și achite obligațiile instituite chiar și în condițiile speciale ale stării de urgență. Aceeași rațiune trebuie să se aplice și în cazul urmăririi silite a bunurilor mobile și imobile. În fapt, nu este altceva decât o justă distribuire a efectelor stării de urgență și crizei între creditori și debitori”, se arată în motivarea amendamentului.

EXCLUSIV Conducerea grupului bancar francez Crédit Agricole și-a anunțat angajații de vânzarea operațiunilor din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Conducerea grupului bancar francez Crédit Agricole și-a anunțat angajații de vânzarea operațiunilor din România

Senatorul PSD a declarat pentru Profit.ro că urmează să depună amendamentele luni, dar a precizat că, față de forma atașată, suspendarea va fi acordată până la 30 septembrie și nu la 31 decembrie.

“Dacă este cu adevărat necesar, perioada de suspendare a rambursării si a executărilor silite poate fi prelungită printr-un act separat. Poate chiar unele bănci sau IFN-uri să vină cu soluții complementare mai avantajoase pentru proprii clienți”, spune Șerban Nicolae.

Pe de altă parte, amendamentele mențin o prevedere care arată că suspendarea se acordă debitorilor care nu înregistrează întârzieri la plată, reprezentând principal și/sau dobândă, în relație cu creditorii, mai mari de 90 de zile. Debitorii ajung, în general, să fie executați silit după declararea scadenței anticipate a creditelor ca urmare a unor restanțe mai mari de 3 luni.

Totodată, multe dintre persoanele fizice cu popriri nu mai au datorii la bănci și IFN ci direct la recuperatorii care au cesionat creanțele.

Un alt amendament al senatorului PSD arată că legea nu va fi aplicat[ caselor de ajutor reciproc.

Deși proiectul PSD este în procedură de urgență, probabil că dezbaterile vor începe după ce ajunge ordonanța guvernului pe aceeași temă în Parlament. PSD are, însă, opțiunea să vină cu amendamente direct la legea de aprobare ordonanței.

Profit.ro pune la dispoziție aici proiectul PSD depus în Parlament și aici amendamentele lui Șerban Nicolae.

viewscnt
Afla mai multe despre
suspendare rate banci
coronavirus
suspendare rate coronavirus
calcul suspendare rate
amanare rate banci