Guvernul Italiei a aprobat decretul pentru salvarea Monte dei Paschi di Siena

Guvernul Italiei a aprobat decretul pentru salvarea Monte dei Paschi di Siena
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 23 dec 2016

Guvernul Italiei a aprobat vineri decretul prin care va injecta 20 miliarde de euro în sectorul bancar, Monte dei Paschi di Siena fiind prima instituție de credit care va beneficia de ajutorul de stat. Cel mai vechi creditor din lume și a treia cea mai mare bancă italiană a anunțat ieri seara că va cere oficial sprijinul Guvernului, după ce operațiunea prin care viza atragerea a 5 miliarde de euro din piață a eșuat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit autorităților italiene, planul de salvare al Monte dei Paschi și a celorlalte bănci aflate în dificultate financiară va respecta normele UE privind ajutoarele de stat, ceea ce înseamnă că unii dintre deținători de obligațiuni emise de bănci vor suporta pierderi, scrie Reuters.

Cabinetul condus de Paolo Gentiloni a promis că cei circa 40.000 de investitori din retail care au cumpărat obligațiuni Monte dei Paschi nu vor fi afectați de ceea ce se prefigurează a fi cea mai mare naționalizare a unei bănci din Peninsulă din ultimii peste 80 de ani.

Lichiditățile Monte dei Paschi s-ar putea epuiza în patru luni; acțiunile băncii scad cu 17% CITEȘTE ȘI Lichiditățile Monte dei Paschi s-ar putea epuiza în patru luni; acțiunile băncii scad cu 17%

Acțiunile Monte dei Paschi au fost suspendate vineri de la tranzacționare. În ședința de joi, titlurile băncii s-au depreciat cu 7,5%, până la 15,08 euro/unitate.

Un eventual colaps al Monte dei Paschi ar fi amenințat economiile a mii de italieni și ar fi putut afecta serios sistemul bancar național, care se confruntă cu un portofoliu uriaș de credite neperformante, în valoare de 356 miliarde de euro – o treime din totalul împrumuturilor neperformante din zona euro.

Naționalizarea Monte dei Paschi ar putea fi urmată de salvarea băncilor Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza.

viewscnt
Afla mai multe despre
monte dei paschi di siena
decret
ajutor de stat
nationalizare