IMM Invest, ultimele date: Au fost aprobate peste 3.000 de finanțări. Plafonul consumat se apropie de 2,5 miliarde lei

IMM Invest, ultimele date: Au fost aprobate peste 3.000 de finanțări. Plafonul consumat se apropie de 2,5 miliarde lei
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 4 iun 2020

Până la această dată, 3.083 de firme au obținut finanțare, atât de la banci, cât și de la Fondul de Garantare, în cadrul programului IMM Invest. Totodată, plafonul consumat din program a ajuns la 2,45 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Datele au fost anunțat de ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, care afirmă că în perioada imediat următoare numărul de credite acordate în program ar putea ajunge la 10.000.

Cîțu a mai spus că dacă anul trecut 20.000 de IMM-uri au obținut credite de la bănci, prin IMM Invest Guvernul speră ca 40.000 de astfel de firme să beneficieze de finanțare.

Ministrul a promis că la viitoarea rectificare bugetară va suplimenta plafonul dacă va fi nevoie.

Clienții băncilor pentru locuințe nu mai au mult de așteptat: A fost avizat noul proiect pentru exonerarea de restituirea primelor de stat CITEȘTE ȘI Clienții băncilor pentru locuințe nu mai au mult de așteptat: A fost avizat noul proiect pentru exonerarea de restituirea primelor de stat

Guvernul are în vedere suplimentarea plafonului actual de 15 miliarde cu încă 5 miliarde, conform unor declarații recente ale premierului Orban.  

În urmă cu o săptămână, plafonul de garanții acordate în programul IMM Invest depășise pragul de 1 miliard de lei, iar până la aceeași dată, fuseseră aprobate 1.441 de credite.

DECIZIE Toate popririle vor fi blocate până la 1 septembrie CITEȘTE ȘI DECIZIE Toate popririle vor fi blocate până la 1 septembrie

Guvernul a aprobat eliminarea unor proceduri în cadrul programului IMM Invest, după ce a constatat că au creat dificultăți în derularea acestuia. A fost eliminată, astfel, cerința de ipotecare a bunurilor mobile și imobile ale solicitantului de credit, iar IMM-urile nu vor mai trebui să facă dovada că au fost afectate de criza de coronavirus.

Normele de aplicare, stabilite prin ordonanță, ar urma să fie aprobate în ședința de joi a Guvernului.

Parlamentul respinge cererea lui Iohannis de clarificare a modificărilor aduse Codului Muncii, care majorează amenzile pentru munca suplimentară CITEȘTE ȘI Parlamentul respinge cererea lui Iohannis de clarificare a modificărilor aduse Codului Muncii, care majorează amenzile pentru munca suplimentară

IMM Invest presupune acordarea de împrumuturi garantate de stat în proporție de 80-90% și subvenție de dobândă până la finele anului. Plafonul programului este de 15 miliarde de lei și a fost dublat recent de Parlament la 30 de miliarde de lei – modificarea nu este încă în vigoare -. Plafonul majorat ar putea mobiliza credite de circa 35 de miliarde de lei ce ar reprezenta 3,5% din produsul intern brut, respectiv 30% din soldul creditelor acordate societăților nefinanciare la finele lunii martie.

Sunt considerate IMM societățile care au un număr mai mic de 250 de salariați și cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro/active totale care nu depășesc 43 milioane euro. În legea de adoptare au fost introduse și societățile mici cu capitalizare de piață medie, care aula nivel de grup până la 500 de angajați și o cifră de afaceri anuală de până la 100 de milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
imm invest
program imm invest
credite acordate
florin citu
sergiu oprescu