INFOGRAFIC Guvernul are anul acesta scadențe mari la plata datoriilor

INFOGRAFIC Guvernul are anul acesta scadențe mari la plata datoriilor
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 15 ian 2020

Guvernul împrumută în fiecare an sume mari de bani pentru a acoperi deficitul bugetar, estimat la un nivel foarte ridicat și anul următor, dar și pentru a achita, proces numit rostogolire, datoria veche ajunsă la scadență. Anul acesta, din suma totală de 86,9 miliarde lei pe care statul urmează să o împrumute, 40,6 miliarde de lei sunt datorie nouă, necesară pentru acoperirea deficitului bugetar, iar 46,3 miliarde lei sunt împrumuturi contractate pentru a putea plăti datoriile vechi ce ajung anul acesta la scadență. Cele mai încărcate luni la plata datoriilor sunt februarie, aprilie, septembrie și octombrie, în timp ce lunile iulie și decembrie, fără scadențe, dar și iunie, cu doar 50 de milioane de lei, sunt cele mai relaxate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din datele analizate de Profit.ro, vârfurile de plată pentru datoria veche sunt în februarie - 9,1 miliarde lei, în aprilie - 9,2 miliarde de lei, în octombrie - 9,1 miliarde lei, dar și o emisiune de eurobonduri scadentă în septembrie, de 2 miliarde de euro (echivlentul a 9,56 miliarde lei).

În restul anului, Ministerul Finanțelor are programate plăți de datorii mai reduse, în generalde câteva sute de milioane de lei în fiecare lună.

EXCLUSIV Finanțele au coborât rezerva de valută la 3,9 miliarde euro, cu 1,3 miliarde euro sub ce a planificat precedentul guvern, și par că vor să păstreze la un nivel extrem de redus acest buffer, necesar pentru a obține dobânzi mici CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Finanțele au coborât rezerva de valută la 3,9 miliarde euro, cu 1,3 miliarde euro sub ce a planificat precedentul guvern, și par că vor să păstreze la un nivel extrem de redus acest buffer, necesar pentru a obține dobânzi mici

Pentru a plăti la termen aceste sume mari, de obicei Guvernul caută bani din timp și încearcă să distribuie cât mai echilibrat pe parcursul anului licitațiile de obligațiuni, prin care se împrumută de la bănci și investitori.

INFOGRAFIC Guvernul are anul acesta scadențe mari la plata datoriilor

Mai jos este o situație a obligațiunilor Guvernului care ajung la scadență anul acesta

Pe lângă obligațiunile emise către bănci și alți investitori mari, principala metodă de împrumut, statul folosește și alte instrumente, cum ar fi vânzarea de titluri de stat către populație sau împrumuturile externe directe de la instituții financiare internaționale, precum Banca Mondială.

Lună Sumă
27 ianuarie 417,2 milioane lei
26 februarie 9,11 miliarde lei
23 martie 412,2 milioane lei
18 aprilie 50 milioane lei
29 aprilie 9,22 miliarde lei
11 mai 283 milioane lei
20 iunie 50 milioane lei
iulie -
10 august 206,1 milioane lei
7 septembrie 206,3 milioane lei
18 septembrie 2 miliarde euro
(9,56 miliarde lei)
19 octombrie 206,33 milioane lei
26 octombrie 9,12 miliarde lei
23 noiembrie 206,6 milioane lei
decembrie -

(sursă date: BNR, Ministerul Finanțelor)

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor