Judecătoria Sectorului 2 dispune ca banca să împartă cu clientul jumătate din riscul valutar la un credit în franci elvețieni

Judecătoria Sectorului 2 dispune ca banca să împartă cu clientul jumătate din riscul valutar la un credit în franci elvețieni
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 23 feb 2017

Judecătoria Sectorului 2 din București vine cu o decizie în premieră privind un contract de credit în franci elvețieni. Instanța dispune adaptarea unei clauze contractuale, astfel încât debitorul va plăti ratele lunare către Bancpost la un curs de schimb mai mic decât cel prezent, dar peste cel din 2007, de la momentul semnării contractului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Instanța bucureșteană introduce o formulă mai complicată decât cele obținute anterior de debitori în chestiunea riscului valutar din creditele în franci elvețieni.

“Admite în parte cererea de chemare în judecată. Dispune adaptarea pentru viitor a clauzei stipulate în convenția de credit nr. xxxx/20.07.2007, la art. 5.1 („La încetarea acestei perioade, împrumutatul va plăti băncii creditul primit împreună cu dobânda și comisioanele aferente la termenele și în sumele convenite, în conformitate cu graficul de rambursare. Împrumutatul și codebitorul său se obligă să restituie băncii, prin depunere de numerar la casieria băncii sau prin virament în contul de la pct. 2.1 creditul primit împreună cu dobânda și comisioanele aferente în conformitate cu graficul de rambursare.”), în sensul că toate sumele datorate de reclamant în temeiul convenției de credit, se vor calcula la o valoare CHF egală cu jumătate din diferența dintre cursul CHF de la momentul plății și valoarea CHF de la momentul contractării, la care se va adăuga valoarea CHF de la momentul contractării. Dispune restituirea de catre pârâtă a sumelor excedentar încasate, în raport de formula de calcul mai sus menționată, începând cu data introducerii acțiunii”, se arată în dispozitivul hotărârii, publicat pe portalul instanțelor.

Creditorii obțin mai multe decizii favorabile decât clienții pe darea în plată, după decizia CCR. Instanțele caută debitorii la venituri și avere CITEȘTE ȘI Creditorii obțin mai multe decizii favorabile decât clienții pe darea în plată, după decizia CCR. Instanțele caută debitorii la venituri și avere

Practic, dacă la 20 iulie 2007 un franc elvețian era cotat la 1,88 lei (cursul publicat de BNR), în prezent un franc valorează 4,24 lei. Formula expusă de Judecătorie înseamnă că dacă debitorul ar trebui să achite rata lunară azi, atunci cursul la care ar face plata ar fi de circa 3 lei/franc. Totodată, arată instanța, soluția e valabilă începând cu data introducerii acțiunii, adică, iulie 2016, dată de la care se aplică formula de calcul, și sumele încasate anterior de banca cu acționariat grecesc nu se restituie.

Până acum soluțiile celor câteva instanțe care au admis acțiunile clienților pe riscul valutar al creditelor franci elvețieni au fost în sensul că aceste împrumuturi se vor achita la cursul de la data semnării contractelor de împrumut, când francul elvețian era la jumătate față de valoarea curentă în raport cu leul, precum și, în unele cazuri, restituirea tuturor sumelor încasate în plus de către creditor. Cele mai multe astfel de decizii au venit de la Gorj.

În speța de față, Judecătoria a mai declarat ca abuzive și clauza privind comisionul de administrare de 0,3% din sold și cea privind comisionul de acordare de 2,5% din sold.

Băncile, obligate să perceapă clienților comisioane “rezonabile” pentru conturile de plată CITEȘTE ȘI Băncile, obligate să perceapă clienților comisioane “rezonabile” pentru conturile de plată

Bancpost poate ataca decizia cu apel în 30 de zile.

Pe portal nu se menționează că acțiunea este întemeiată pe Legea 77/2016 privind darea în plată, ci are obiectul “acțiune în constatare clauze abuzive, obligația de a face și pretenții”, astfel că, până la publicarea motivării, nu știm cât și dacă a contat decizia recent motivată a Curții Constituționale a României privind impreviziunea, care arată dreptul judecătorului de a interveni în contracte și de a dispune adaptarea.

"În urma pronunțării ne așteptăm ca toate instanțele să aplice acestă variantă a impreviziunii și să calculeze valoarea contractelor în așa fel încât riscul să fie împărțit!", scrie avocatul Adrian Cuculis, reprezentantul clientului în acest caz.

Cuculis ne-a precizat că acțiunea a fost întemeiată pe Legea 193/2000 privind clauzele abuzive și că, în susbsidiar, au fost aduse și elemente privind impreviziunea. Între momentul formulării acțiunii și decizia Judecătoriei a venit și motivarea CCR, astfel că este clar că teoria impreviziunii a stat la baza deciziei instanței, spune avocatul.

Tot recent, CCR a declarat neconstituțională Legea privind conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării împrumuturilor.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene va pronunța, în această vară, o decizie privind onerozitatea contractelor în valută, după ce a fost sesizată de Curtea de Apel Oradea.

viewscnt
Afla mai multe despre
credite franci elvetieni
conversie credite franci elvetieni
procese credite franci elvetieni