UPDATE Clienții cu credite în franci elvețieni au protestat în Capitală pentru Legea conversiei

UPDATE Clienții cu credite în franci elvețieni au protestat în Capitală pentru Legea conversiei

Foto: Grupul Clientilor cu Credite In CHF

Profit.ro
Profit.ro
scris 25 sep 2016

Aproximativ 200 de oameni au participat, duminică, în centrul Capitalei, la marșul clienților cu credite în franci elvețieni, protestând față de tergiversarea legii conversiei creditelor. Manifestanții au mers pe traseul Piața Victoriei, BNR, Palatul Parlamentului, scandând "Conversia, conversia" și "DNA să vină să vă ia!".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UPDATE: Organizatorii susțin că numărul participanților a fost de peste 600.

"În realitate au participat peste 600 de oameni, după unii mai mult", scrie Adriana Necula, unul dintre administratorii Grupului Clienților cu Credite în CHF, organizatorul protestului.

Alți participanți au estimat între 500 și 700 numărul participanților, în timp ce presa scrisă și televiziunile de știri au estimat numărul de protestatari la 200-300.

------------------

Aproximativ 200 de oameni au manifestat, duminică, în București, nemulțumiți de faptul că Parlamentul întârzie adoptarea Legii conversiei la cursul istoric, potrivit News.ro.

Protestatarii susțin că legea dării în plată nu îi ajută, că plătesc rate duble față de momentul achiziționării creditelor și că nu vor să renunțe la casele lor.

Creditul pentru locuințe crește fără Prima Casă și cu darea în plată CITEȘTE ȘI Creditul pentru locuințe crește fără Prima Casă și cu darea în plată

Manifestanții, unii dintre ei însoțiți de copii, au scandat "Conversia, conversia" și "DNA să vină să vă ia!". Pe pancartele purtate de protestatari se putea citi "BNR fără imunitate" sau "Vrem conversia la data acordării". La sediul BNR, protestatarii au lăsat, pe trepte, o coroană de flori și au aprins lumânări.

"Marș pentru conversie! O lege pe care o așteptăm de ani de zile! O lege care trebuie să fie corectă și dreaptă! (...) Luptați pentru viitorul vostru și al famillor voastre! Nu cerem decât ceea ce este corect, nimic în plus, nimic în minus!", au scris inițiatorii protestului pe Facebook.

Un număr de 3.398 de debitori au depus 3.907 notificări către 24 de bănci după intrarea în vigoare a legii dării în plată, valoarea creditelor aferente fiind de 1,13 miliarde lei, ceea ce reprezintă 2 la sută din valoarea totală a împrumuturilor ipotecare, potrivit unui raport prezentat, în august, de guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu. În aproape două treimi din cazuri - 64% -, valoarea creditului rămas de rambursat este mai mare decât valoarea garanției.

Legea dării în plată, care permite românilor ce au cumpărat locuințe pe credit să scape de datorii dacă cedează casele băncilor, a intrat în vigoare în 13 mai.

Din numărul total de notificări, 2.634, adică 67,4 la sută, au fost contestate de bănci.

Valoarea creditelor aferentă acestor notificări, de aproape 1,13 miliarde lei, reprezintă doar 1 la sută din totalul creditelor acordate populației și 2 la sută din totalul creditelor ipotecare, potrivit datelor BNR.

”Peste 90 la sută dintre creditele pentru care au fost depuse notificări sunt în valută - 46 la sută în euro și 47 la sută în franci elvețieni. Întârzieri în plată de peste 90 de zile se înregistrează în doar 56 la sută dintre notificările depuse”, a afirmat Isărescu.

În cazul a 504 notificări, valoarea garanției este mai mare decât valoarea creditului rămas de rambursat. Aproape 83 la sută dintre cei care au depus notificările au vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
credite franci elvetieni
conversie credite